Elon Musk ako prívrženec zaujímavej teórie. Žijeme či nežijeme v simulácii?

NETKY.SK • 13 September 2023, 11:47 • 2 min
Elon Musk ako prívrženec zaujímavej teórie. Žijeme či nežijeme v simulácii?

Virtuálna realita je podľa Muska a mnohých ďalších jednou z možných ciest, ako prežiť vo svete, v ktorom je „základná realita“ čoraz viac zdevastovaná. Niektorí futurológovia s ním plne súhlasia.

slovakia

left justify in out

Analytici Bank of America tvrdia, že existuje 20 - 50 percentná šanca, že žijeme vo virtuálnej realite. Touto teóriou sa zaoberal aj známy americký podnikateľ Elon Musk.

 

Ak žijeme vo virtuálnej realite, nikdy sa to nedozvieme

 

Analytici takisto tvrdia, že ak je tvrdenie, že žijeme vo virtuálnej realite pravdou, nikdy sa to nedozvieme. Bank of America Merrill Lynch tieto tvrdenia podporila citovaním komentárov popredných filozofov, vedcov a iných mysliteľov.

 

„Je možné, že s pokrokom v umelej inteligencii, virtuálnej realite a výpočtovej sile by sa členovia budúcich civilizácií mohli rozhodnúť spustiť simuláciu svojich predkov,“ uvádza sa v správe.

Astrofyzik Neil DeGrasse Tyson tiež tvrdí, že pravdepodobnosť, že vesmír je simuláciou, „môže byť veľmi vysoká“.

 

Filozofi zo 16. storočia, najmä René Descartes, navrhli, aby sme sa pri vnímaní sveta nemohli spoliehať na naše zmyslové skúsenosti.

 

Teória z roku 2003

 

Otázku, či žijeme v simulácii sa pýta štúdia, ktorú publikoval Nick Bostrom v roku 2003. Už antickí Gréci uvažovali, či je svet okolo nás skutočný alebo nie.

 

Bostromov myšlienkový experiment si stojí za názorom, že ak by naši potomkovia mali schopnosť vytvoriť simuláciu, ktorá by bola nerozoznateľná od skutočného sveta, je oveľa vyššia šanca, že naozaj sme súčasťou simulácie, ako to, že sme skutoční/biologickí ľudia.

 

Teória sa stretáva aj s množstvom kritikov. Tí tvrdia, že človek snáď dokáže spoznať, že je človek a nie súčasť hry Sims.

Útek zo simulácie?

 

Nová štúdia, ktorej autorom je Roman Yampolskiy z univerzity v americkom Louisville tvrdí, že neexistuje len jeden spôsob, ako zo simulácie utiecť. Vraj to záleží od toho, v akej simulácii sa nachádzame.

 

Tvrdí, že simulácia môže byť buď čiastočná, v ktorej sa simuluje len prostredie a nás do nej len položia. Pri úplnej simulácii teda simuluje prostredie ale aj my.

Pri čiastočnej simulácii vraj treba nájsť niečo, čo by simuláciu vyplo.

 

To môžeme dosiahnuť napríklad tým, že zvýšime energetické nároky simulácie. V určitom bode budú jej tvorcovia nútený simuláciu vypnúť, lebo nedokážu energeticky pokryť jej neustály chod. Ďalším spôsobom je preťažiť systém, podobne ako sa to robí pri kyberútokoch. Vtedy nastane pád celého systému.

 

Riziká sú, že by sa "vymazalo" všetko čo existovalo vrátane nás. Niektoré nápady útekov Yampolskiy získal od nadšencov simulačnej teórie.

Virtuálna realita je podľa Muska a mnohých ďalších jednou z možných ciest, ako prežiť vo svete, v ktorom je „základná realita“ čoraz viac zdevastovaná. Niektorí futurológovia s ním plne súhlasia.

 

Šanca, že nežijeme v simulácii je „jedna k miliardám,“ Musk

 

Šanca, že nežijeme v simulovanom svete, ktorý poháňajú super výkonné počítače, je „jedna k miliardám“, myslí si Elon Musk, šéf spoločností SpaceX a Tesla Motors.

 

Musk ako odporca umelej inteligencie

 

Musk je v technologickom svete známym odporcom umelej inteligencie , v minulosti ju dokonca označil za potenciálne nebezpečnejšiu než nukleárne zbrane .

 

„Buď vytvoríme simulácie nerozlíšiteľné od reality, alebo ľudstvo vyhynie,“ jasne Musk pomenoval dve možnosti, ktoré má podľa neho ľudstvo.

Zdroje:

 

https://hnonline.sk/science/veda/825909-musk-tvrdi-ze-nas-svet-je-simulacia-mozno-zijeme-v-matrixe-priznavaju-odbornici

https://www.independent.co.uk/tech/bank-of-america-the-matrix-50-per-cent-virtual-reality-elon-musk-nick-bostrom-a7287471.html

https://www.info.sk/sprava/221681/zijeme-vsimulacii-ak-ano-blazniva-teoria-fyzika-vam-prezradi-ako-znej-utiect/

https://zive.aktuality.sk/clanok/115238/elon-musk-nezijeme-v-realnom-svete-inak-by-sme-neprezili/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: aktuality.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies