Plán americkej vlády na ťažbu ropy žalujú environmentálne skupiny a ropné spoločnosti

NETKY.SK • 15 Február 2024, 17:44 • 2 min
Plán americkej vlády na ťažbu ropy žalujú environmentálne skupiny a ropné spoločnosti

SACRAMENTO - Environmentálne skupiny a ropné spoločnosti podali takmer v rovnakom čase dve samostatné právne námietky na americký odvolací súd proti administratíve Joea Bidena v súvislosti s kontroverzným plánom ponúknuť prenájom vrtov v Mexickom zálive.

slovakia

left justify in out

V mene ôsmich environmentálnych organizácií so sídlom v Perzskom zálive podala organizácia Earthjustice, kalifornská organizácia na ochranu životného prostredia, v pondelok petíciu, aby „vyhnala ministerstvo vnútra na zodpovednosť za to, že za päť rokov primerane nezohľadnilo vplyvy na verejné zdravie na komunity v prvej línii“ plánov vrtov na mori.

 

V ten istý deň American Petroleum Institute (API), obchodná skupina s ropou a plynom, podala žalobu na Bidenovu administratívu s tým, že táto politika ponechá Američanov v riziku spoliehania sa na zahraničné zdroje energie. Plán, ktorý bol prvýkrát predstavený v septembri a schválený v decembri ministerstvom vnútra, zahŕňa tri aukcie ropy a zemného plynu do roku 2029.

 

Americké ministerstvo vnútra uviedlo, že tri prenájmy predstavujú minimálny počet v porovnaní s akýmkoľvek päťročným plánom, odkedy ich vláda v roku 1980 začala zverejňovať. 

 

Program od svojho predstavenia vyvolal ostrý odpor z oboch strán. Ropné a plynárenské spoločnosti uviedli, že zníženie prenájmov vrtov zvýši ceny pohonných hmôt, zatiaľ čo obhajcovia životného prostredia povedali, že pokračovanie prenájmu podkopáva snahy zastaviť globálne otepľovanie.

 

„Dopyt po dostupnej a spoľahlivej energii len rastie, no táto administratíva už využila všetky nástroje, ktoré mala k dispozícii, aby obmedzila prístup k obrovským energetickým zdrojom vo federálnych vodách,“ uviedol vo vyhlásení po pondelkovej právnej výzve generálny poradca API Ryan Meyers.

 

„Vydaním päťročného programu s najnižším lízingovým predajom v histórii administratíva obmedzuje prístup v regióne zodpovednom za produkciu barelov s najnižšou uhlíkovou intenzitou na svete, čím sa americkí spotrebitelia vystavujú väčšiemu riziku, že sa budú spoliehať na zahraničné zdroje. naše budúce energetické potreby,“ dodal Meyers. API je častým kritikom energetickej politiky Bidenovej administratívy, aj keď vývoj ropy v USA dosiahol historické maximá.

 

Environmentálne skupiny obvinili ropný a plynárenský priemysel zo snahy o maximalizáciu ťažby na mori v amerických vodách Mexického zálivu. "Ropný a plynárenský priemysel už sedí na deviatich miliónoch akrov nerozvinutých nájomných zmlúv. Na viac určite nemajú nárok," uviedol vo vyhlásení právnik Earthjustice Brettny Hardy.

Environmentálne skupiny sa obávali, že nový prenájom by ohrozil zdravie a bezpečnosť komunít, ohrozil ekosystémy a druhy a podkopal klimatické ciele USA na obmedzenie emisií skleníkových plynov, povedal Hardy. Poukazujú tiež na „kritický“ problém rozdielov, ktorým čelia „komunity v prvej línii“.

 

"Obyvatelia pobrežia Mexického zálivu už trpia neprimeranou zdravotnou záťažou v dôsledku život ohrozujúceho toxického priemyselného znečistenia, ktoré pochádza z federálneho prenájmu ropy a zemného plynu na mori, a tieto škody budú rozšírené so súhlasom na budúci prenájom," uviedli skupiny vo vyhlásení. Ako dôvod uviedli "veľký incident" z novembra, keď do Mexického zálivu uniklo viac ako 1 milión galónov ropy.

 

Nové prenájmy vrtov "ďalej ohrozujú" ohrozené druhy v týchto vodách, najmä veľrybu ryžovú, jeden z najohrozenejších morských druhov na svete, uviedli skupiny.

 

Organizácia United States Geological Survey odhaduje, že vrty na verejných pozemkoch a vo federálnych vodách sú zodpovedné za takmer štvrtinu skleníkových plynov produkovaných Spojenými štátmi.

 

Ropný priemysel má v súčasnosti 9 000 nevyužitých prenájmov alebo viac ako 8 miliónov akrov verejnej vody, podľa riaditeľa oceánskeho programu pre sieť Turtle Island Restoration Network, jedného z ôsmich navrhovateľov v súdnom spore.

 

Americký prezident Joe Biden počas svojej kampane sľúbil ukončiť nový federálny lízing ropy. Jeho snahy zablokovali súdy a odradili ho aj rastúce ceny benzínu, ktoré by podľa politických analytikov mohli poškodiť jeho šance na znovuzvolenie. Biden vidí veternú energiu na mori ako kľúčový prvok svojho plánu na dekarbonizáciu ekonomiky USA do roku 2050.


Vlna rušení projektov veternej energie na mori na východnom pobreží USA v minulom roku v dôsledku finančných problémov a politickej záťaže však vrhla tieň na ambície úradov a bránila jej pokroku smerom k splneniu klimatických cieľov.

Odborníci uviedli, že problémy, ktorým čelia veterné elektrárne na mori v Spojených štátoch, zahŕňali technické problémy plávajúcich veterných fariem na západnom pobreží a ekonomické problémy tohto odvetvia, keďže inflácia zvýšila ceny turbín, práce a ocele a vyššie úrokové sadzby zvýšili náklady na financovanie.

 

Zákon o znižovaní inflácie, schválený v roku 2022, robí z predaja ropy a zemného plynu predpokladom pre nové aukcie veternej energie na mori. Vyžaduje, aby si administratíva prenajala aspoň 60 miliónov akrov na ťažbu zemného plynu a ropy na mori popri prenájme veternej energie na mori.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Reuters (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies