Koniec nepokojov na hraniciach s Gazou, Hamas a Izrael sa dohodli na prímerí

NETKY.SK • 1 September 2020, 08:51 • 2 min
Koniec nepokojov na hraniciach s Gazou, Hamas a Izrael sa dohodli na prímerí

GAZA - Palestínske militantné hnutie Hamas ohlásilo počas včerajších hodín, že s Izraelom dosiahli dohodu, ktorá ukončí viac než tri týždne trvajúce nepokoje na pohraničnom území medzi Gazou a Izraelom.

slovakia

left justify in out

Ukončenie bojov

Po rozhovoroch s katarským vyslancom Muhammadom Imádím "bolo dosiahnuté porozumenie zasiahnuť do najnovšej eskalácie a ukončiť agresiu (Izraela) voči našim ľuďom", povedal líder Hamasu Jahjá Sinwár.

 

img

 

Skupiny prepojené s militantným palestínskym hnutím Hamas v posledných týždňoch opakovane vypúšťali na územie Izraela zápalné balóny, ktoré spôsobili viac ako 400 požiarov poľnohospodárskej pôdy na juhu Izraela.

 

Pásmo Gazy

Cieľom je vytvoriť tlak na Izrael, aby uvoľnil blokádu pásma Gazy. Tá sa začala v roku 2007 po tom, ako nad pásmom získalo kontrolu hnutie Hamas. Izrael v reakcii na akcie Hamasu od 6. augusta takmer denne podnikal bombové či raketové útoky na pozície Hamasu.

 

 

K čomu sa krajiny zaväzujú?

Na základe uzatvorenej dohody Hamas prestane vypúšťať zápalné balóny a Izrael ukončí vzdušné nálety. Zdroj z Hamasu uviedol, že nastalo "totálne ukončenie" vypúšťania zápalných balónov, ako aj iných útokov na Izrael.

 

"Obnovia sa dodávky paliva a od utorka spustí opäť prevádzku elektráreň," dodal zdroj z Hamasu. Jediná elektráreň v Gaze prerušila prevádzku týždeň po tom, čo Izrael pozastavil dodávky paliva do oblasti ako odvetu za vypustenie zápalných balónov.

 

img

 

Obnovenie transportu a rybolovu 

Izraelský úrad pri ministerstve obrany, ktorý koordinuje aktivity Izraela na palestínskych územiach (COGAT), potvrdil, že po bezpečnostných konzultáciách vedených tamojším ministrom obrany Bennym Gancom sa otvoria hlavné trasy na transport tovarov v Gaze a rybári sa budú smieť vrátiť do práce do vzdialenosti 15 námorných míľ.

 

img

 

Izrael totiž predtým v reakcii na zrážky s palestínskymi militantmi uzavrel rybolovnú zónu pri pobreží pásma Gazy.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies