Poliaci proti Nemcom s pokorou, úspechom bude aj remíza

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 11:55 • 2 min
Poliaci proti Nemcom s pokorou, úspechom bude aj remíza

PARÍŽ - Program skupinovej fázy futbalových ME vo Francúzsku (10. júna - 10. júla) prinesie vo štvrtok ďalšiu zaujímavú konfrontáciu.

slovakia

left justify in out

V rámci C-skupiny si na parížskom Stade de France zmerajú sily tradiční rivali Nemecko a Poľsko. Duel so začiatkom o 21.00 h SELČ povedie z pozície hlavného rozhodcu skúsený Holanďan Björn Kuipers.


Oba tímy na seba narazili aj v kvalifikácii, v úvodných stretnutiach na šampionáte navyše získali zhodne tri body. Nemci zdolali Ukrajincov (2:0), Poliaci uspeli proti Severným Írom (1:0), čo bolo ich historicky premiérové víťazstvo na záverečnom turnaji ME.


Vzájomná bilancia vyznieva výrazne v prospech úradujúcich majstrov sveta. Tí proti Poliakom dosiahli v 20 vystúpeniach až trinásť víťazstiev. "Bielo-červení" uspeli jediný raz, keď práve v eliminácii ME 2016 zdolali Nemcov v domácom prostredí 2:0 po presných zásahoch Arkadiusza Milika a Sebastiana Milu.


Jakub Blaszczykowski je pred duelom pozitívne naladený. "Myslím si, že Nemci majú z nášho tímu obavy. V eliminácii na ME sme ukázali, že s nami musia rátať. Každý zápas sa začína od stavu 0:0, zakaždým treba zo seba vydať to najlepšie," cituje Blaszczykowského portál sportowefakty.wp.pl. "Ťažko povedať, aký to bude duel. Musíme sa však pripraviť na náročný boj. Budeme musieť byť maximálne sústredení a počítať so všetkým. Tréner Nawalka určite nedopustí, aby sme si až príliš verili. Pokora je veľmi dôležitá," doplnil 30-ročný "Kuba", ktorý je od roku 2007 kmeňovým hráčom Borussie Dortmund, no minulú sezónu strávil na hosťovaní v talianskej Fiorentine. "Akýkoľvek výsledok než prehra bude v zápase s Nemcami úspechom," nadviazal obranca BVB Lukasz Piszczek.


Nemecko a Poľsko sa stretli takmer na deň presne pred desiatimi rokmi (14. júna 2006, pozn.) v rámci MS, triumf "Nationalelf" (1:0) vtedy zariadil v nadstavenom čase Oliver Neuville. Tímy na seba narazili aj o dva roky neskôr počas ME 2008, nemecké víťazstvo zariadil dvoma gólmi Lukas Podolski. Práve pre hráča s poľskými koreňmi bude mať štvrtkový duel zaujímavú príchuť, hoci v minulosti už viackrát nastúpil proti rodnej krajine. "Poľsko má veľmi dobré mužstvo, pred takými desiatimi rokmi tomu tak nebolo. Veľa hráčov momentálne pôsobí v zahraničí. Poľsku čelím šiesty alebo siedmykrát a mám jeden sen: aby sa Poliaci aj Nemci prebojovali do osemfinále," skonštatoval 31-ročný rodák z Gliwíc. Podolski, ktorý patrí k menšinovým akcionárom Górnika Zabrze, priznal, že tím kouča Joachima Löwa sa najviac sústredí na kanoniera Bayernu Mníchov Roberta Lewandowského. "Viacerí moji spoluhráči ho dobre poznajú, ale takého hráča sa nedá nikdy stopercentne odstaviť," myslí si autor 48 gólov v najcennejšom drese.
V podobnej pozícii ako Podolski je aj poľský stopér Kamil Glik, ktorý pre zmenu vlastní nemecký pas. "Najbližšie čelíme Nemcom, ale sme na ME a nesmieme dopustiť, aby sa nám roztriasli kolená. Nemecko je favoritom, no musíme zachovať pokoj a pristúpiť k najbližšiemu zápasu tak ako k ostatným," skonštatoval obranca FC Turín pre portál sportowefakty.wp.pl.


"Poľsko je v každom prípade veľmi silný tím. V kvalifikácii o postup na ME 2016 sme sa stretli dvakrát a raz sme dokonca prehrali. S Robertom Lewandowským v útoku sú mimoriadne silní. Rovnako ako Ukrajina aj Poľsko má nebezpečných hráčov smerom dopredu," cituje web business-standard.com slová nemeckého trénera Joachima Löwa. Päťdesiatšesťročný odborník bude môcť počítať už aj s uzdraveným stredným obrancom Matsom Hummelsom. Na strane Poliakov je otázny štart brankára Wojciecha Szczesného.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies