Pokrok alebo záhuba? Vedci chcú geneticky modifikovať ľudské embryá

NETKY.SK • 22 September 2015, 16:00 • 2 min
Pokrok alebo záhuba? Vedci chcú geneticky modifikovať ľudské embryá

LONDÝN - Vedci z Veľkej Británie sa prvýkrát snažia získať oprávnenie na genetickú modifikáciu ľudských embryí. Výskumníci z The Francis Crick Institute v Londýne chcú používať kontroverzné genetické techniky na výskum neplodnosti.

slovakia

left justify in out

Embryá, ktoré sa neimplantujú do maternice, by mali byť po výskume zničené. Vo Veľkej Británii je v súčasnosti protizákonné upravovať gény embrya, no na výskumné účely a na základe licencie je to prípustné.

"Nedávno sme dostali žiadosť o použitie Crispr / Cas9 (editáciu génu) v jednom z našich licencovaných výskumných projektov, a myslím si, že je na to pravý čas," povedal hovorca pre organizáciu Human Fertilisation & Embryology Authorit (HFEA). Keď vedci v Číne ako prvý na začiatku tohto roka oznámili, že geneticky modifikovali ľudské embryo, ozvali sa pobúrené ohlasy. Objavili sa totiž obavy, že práca s embryami by mohla skĺznuť k dizajnovaniu detí.

Technika - známa ako editácia génu – dokáže v DNA vykonať presné zmeny. A tieto zmeny v genetike embryí by sa mohli preniesť na budúce generácie. To je však v Británii protizákonné, aj keď je povolené používať editačnú techniku ​​na účely výskumu, kde sú embryá nakoniec zničené. Vedci z inštitútu Francis Crick chcú túto špeciálnu techniku použiť ​​v najskorších fázach ľudského vývoja, v nádeji, že odhalia príčinu potratov.

Väčšina vedcov sa v súčasnej dobe zhoduje s tým, že úpravy génov by nemali byť používané na reprodukciu ale tvrdia, že to nie je dôvod blokovať výskum. "Dôležité je, že v súlade s HFEA predpismi, budú akékoľvek darované embryá použité len na výskumné účely," povedala Dr. Kathy Niakan. Vedúci z ústavu profesor Robin Lovell-Badge, dodal, že akékoľvek použitie tejto techniky zmenu génov embryí na reprodukciu by bolo v tejto fáze "pochabé".
 

Nová technika s názvom Crispr / Cas9, umožňuje manipulovať s génmi presnejšie ako predtým, avšak niektorí majú morálne a etické otázky. Odborníci v Spojenom kráľovstve nedávno vyzvali na diskusiu o tom, či úprava ľudského embrya by niekedy mohla byť použitá aj na klinike. O niekoľko týždňov neskôr sa skupina vplyvných vedcov patriacich do Hinxton Group zhodla, že neschvaľujú genetickú modifikáciu detí, ale myslia si, že v budúcnosti to morálne prijateľné bude.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies