Petru Vlhovú zdolala iba jedna súperka

NETKY.SK • 29 December 2019, 15:05 • 2 min
Petru Vlhovú zdolala iba jedna súperka

BRATISLAVA - Petra Vlhová skončila druhá v treťom slalome aktuálnej sezóny Svetového pohára v rakúskom Lienzi, ktorým najlepšie alpské lyžiarky na svete uzavreli kalendárny rok 2019. Najúspešnejšia slovenská športovkyňa tohto roka našla premožiteľku iba v Američanke Mikaele Shiffrinovej, za ktorou v súčte oboch kôl zaostala o 61 stotín sekundy.

slovakia

left justify in out

Reakcia Petry Vlhovej

Na prvých dvoch miestach sa tak zopakovalo poradie z predchádzajúceho slalomu SP žien v americkom Killingtone. Tretia skončila v Lienzi prekvapujúco Švajčiarka Michelle Gisinová už s veľkým odstupom 1,72 s. Smolu mala jej krajanka Wendy Holdenerová, ktorá pôvodne figurovala na treťom mieste, ale dodatočne jej pripísali "špicara" a musela byť diskvalifikovaná.

"Prežívala som to veľmi emotívne, bolo to aj vidno na kamere. Tešila som sa, že som prišla s veľkým náskokom do cieľa 2. kola a trochu som aj verila, že Miki zdolám. Je to medzi nami veľký súboj, ale dnes bola lepšia ako ja v oboch jazdách. Teším sa však zo svojho výkonu. Predviedla som dve solídne jazdy. Mentálne mi pomohlo, že môj tréner postavil trochu ťažšie pasáže ako ich trénujeme. Snažila som sa to využiť čo najviac, stačilo to na druhé miesto. V najbližších dňoch budeme trénovať v talianskom Vipitene a 2. januára pokračujeme na ďalší slalom do chorvátskeho Záhrebu," uviedla Petra Vlhová v prvej reakcii pre RTVS.

Tradičná Vlhovej rivalka Shiffrinová si pripísala 64. triumf v pretekoch Svetového pohára a štyridsiaty tretí slalomový. Vyrovnala tým absolútny ženský rekord v počte triumfov v jednej disciplíne SP, ktorý doteraz patril iba jej krajanke Lindsey Vonnovej, víťazke 43 pretekov v zjazde. Obhajkyňa veľkého glóbusu Shiffrinová je naďalej neohrozenou líderkou Svetového pohára, na konte má už 746 bodov. Petra Vlhová je tretia so 413 bodmi. V hodnotení slalomu vedie Shiffrinová s plným počtom 300 bodov pred Vlhovou so 160 bodmi.

 

Reakcia Mikaely Shiffrinovej
"Je to super parádne. S Petrou sme dnes obe atakovali svoje limity. Videla som zo štartovnej búdky, ako na to Petra zatlačila. Ak naplno neútočíte, nefunguje to. Petra jazdí technicky veľmi dobre a núti ma jazdiť čo najlepšie. Vždy je to medzi nami boj a nikdy neviete, ako sa to skončí. Ak máte po prvej jazde väčší náskok, potom v tej druhej jazdíte inak. Dnes to však nebol tento prípad. Petra bola veľmi silná," uviedla Mikaela Shiffrinová podľa športového webu laola1.at.

 

 

Svoj najlepší rok kariéry ukončila Vlhová s bilanciou 22 štartov
Slovenka sa opäť priblížila k magickej tridsiatke pódiových umiestnení v pretekoch o krištáľové glóbusy. Aktuálne po víkende v Lienzi 24-ročná Liptáčka má na konte 29 umiestnení v najlepšej trojke, k desiatim víťazstvám a ôsmym tretím miestam pridala po jedenásty raz druhú pozíciu v cieli. Svoj najlepší rok kariéry ukončila Vlhová s bilanciou 22 štartov a v nich dosiahla skvelých 14 pódiových umiestnení v súčte pretekov Svetového pohára a majstrovstiev sveta, z toho bolo šesť víťazstiev.

 

Priebeh slalomu
Nedeľňajší slalom sa jazdil pri mínusových teplotách, ale dobre pripravená trať sa aj tak postupne rozbíjala. Vlhová sa v prvom kole v konkurencii 69 pretekárok predstavila so štartovým číslom dva a na trati neurobila veľkú chybu. Po svojej jazde sa zaradila na prvú priečku, neskôr sa pred ňu dostala už len Shiffrinová. Americká suverénka s trojkou na hrudi na jednotlivých medzičasoch síce zaostávala za Vlhovou o niekoľko stotín, no v cieli sa pred ňu dostala o 26 stotín, čo nebol nedostižný náskok pred druhým kolom. V ňom mala ambiciózna Slovenka výhodu pred Američankou minimálne v tom, že bránky na trati postavil jej tréner Livio Magoni. Vlhová vôbec nešla na istotu, ale naplno atakovala jednotlivé bránky. Na všetkých medzičasoch zvyšovala svoj náskok oproti najlepším súperkám a v cieli bola o 1,11 s skôr ako dovtedajšia líderka Michelle Gisinová. Vlhová dostala Shiffrinovú pod tlak, ale tá sa v takých situáciách vyžíva. Rovnako ako v prvom kole aj v tom druhom dosiahla najlepší čas a Slovenku v sumáre celých pretekov zdolala o 61 stotín. "Mikaela si uvedomuje, že Petra na ňu vyvíja tlak, preto musí ísť čo najlepšie. Podobné to bolo aj v prvom slalome sezóny vo fínskom Levi, kde však Petra nedokončila druhé kolo," uviedla expertka RTVS, niekdajšia skvelá slalomárka Veronika Velez-Zuzulová.

Naďalej platí, že východotirolský Lienz zatiaľ nefiguruje medzi desiatimi dejiskami Svetového pohára žien, kde Petra Vlhová vystúpila na najvyšší stupienok po pretekoch. Na pódium sa tam postavila predtým iba raz. V decembri 2015 bola tretia v miestom slalome za Švédkou Fridou Hansdotterovou a Švajčiarkou Wendy Holdenerovou.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní 2019/2020 - Lienz (Rak.) - nedeľa:
Slalom žien (1. + 2. kolo): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:48,89 min (54,54 + 54,35), 2. Petra Vlhová (SR) +0,61 s, 3. Michelle Gisinová (Švaj.) +1,72, 4. Katharina Liensbergerová (Rak.) +1,88, 5. Christina Ackermannová +1,91, 6. Lena Dürrová (obe Nem.) +2,15.

Celkové poradie vo Svetovom pohári (po 12 z 39 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 746 bodov, 2. Federica Brignoneová (Tal.) 451, 3. Petra Vlhová (SR) 413, 4. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 329, 5. Michelle Gisinová (Švaj.) 279, 6. Mina Fürst Holtmannová (Nór.) 271

Poradie v hodnotení slalomu v SP (po 3 z 9 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 300 bodov, 2. Petra Vlhová (SR) 160, 3. Michelle Gisinová (Švaj.) 129, 4. Katharina Liensbergerová (Rak.) 126, 5. Christina Ackermannová (Nem.) a Anna Swennová-Larssonová (Švéd.) obe 110.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies