Podmienky chovu zvierat, najmä spoločenských, sa sprísnia

NETKY.SK • 15 Jún 2023, 17:30 • 2 min
Podmienky chovu zvierat, najmä spoločenských, sa sprísnia

Bratislava - Podmienky chovu zvierat, najmä spoločenských, sa sprísnia. Vyplýva to z návrhu novely zákona o veterinárnej starostlivosti z dielne nezaradených poslancov Národnej rady (NR) SR Moniky Kozelovej, Jána Mičovského a Jaromíra Šíbla, ktorý parlament vo štvrtok posunul do druhého čítania. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. januára 2024.

slovakia

left justify in out

 "Návrh zákona vychádza z dlhodobo pretrvávajúceho a rozsiahleho problému nadmerného rozmnožovania zvierat, najmä psov a mačiek, ktoré sú častokrát chované v nevhodných podmienkach v neregistrovaných zariadeniach, v tzv. množiarniach. Hlavnou činnosťou týchto nelegálnych množiarní je nekontrolované rozmnožovanie budúcich spoločenských zvierat, najmä psov a mačiek s cieľom čo najvyššieho zisku z predaja mláďat, ktoré sú mnohokrát mladšieho veku, ako je vek stanovený legislatívou," zdôvodnili predkladatelia. Za účelom maximalizovania zisku prevádzkovatelia "množiarní" podľa poslancov chovajú zvieratá v nevyhovujúcich podmienkach, nezabezpečujú zvieratám ani základnú veterinárnu starostlivosť a nerešpektujú povinnosti, týkajúce sa povinnej identifikácie a registrácie zvierat alebo povinnej registrácie zariadení, v ktorých sú zvieratá držané. "V súčasnosti je problém tak veľký a tak zásadný, že je potrebné prijať rázne opatrenia, ktoré zvýšia ochranu chovaných zvierat, ich vysledovateľnosť a v čo najväčšej možnej miere zamedzia nedodržiavaniu zákona a jeho obchádzaniu," zdôraznili predkladatelia novely. Upravuje sa napríklad aj povinnosť Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR zverejňovať prostredníctvom webového sídla aktuálne zoznamy všetkých registrovaných, schválených a povolených zariadení, v ktorých sa držia živé zvieratá. Jednotlivé zoznamy môžu slúžiť verejnosti na overenie si potrebných informácií o uvedených zariadeniach - napríklad úradné číslo či adresa zariadenia. V novele sa okrem iného dopĺňajú požiadavky, ktoré je vlastník zvieraťa alebo držiteľ zvieraťa povinný pri chove zvieraťa alebo držaní zvieraťa dodržiavať, aby zabezpečil jeho ochranu a dobré životné podmienky. V rámci zákazu týrania zvierat sa napríklad dopĺňa nové konanie považované za týranie. Je ním také konanie, ktorým sa vykonajú zákroky bez použitia anestetík a z iných ako terapeutických alebo diagnostických dôvodov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies