Konflikty komplikujú snahy o zastavenie šírenia pandémie COVID-19

NETKY.SK • 26 Máj 2021, 11:43 • 2 min
Konflikty komplikujú snahy o zastavenie šírenia pandémie COVID-19

NEW YORK - Napriek vlaňajšej výzve Organizácie Spojených národov na celosvetový pokoj zbraní v záujme boja proti pandémii COVID-19, sa niektoré konflikty nikdy nezastavili.

slovakia

left justify in out

V utorok to skonštatoval vedúci Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí a núdzovej pomoci Mark Lowcock s tým, že konflikty v Sýrii, Jemene alebo Konžskej demokratickej republike neprerušili a ďalšie vypukli, čo v mnohých krajinách ešte viac skomplikovalo snahy o zastavenie šírenia vírusu a starostlivosť o nakazených ľudí.

 

img

 

Zasadnutie bezpečnostnej rady OSN
Bolo venované civilistom, ktorí sa ocitli uprostred konfliktov, zároveň upozornil na prepojenie medzi konfliktami, ochorením COVID-19 a zdravotnou starostlivosťou.

 

img

V marci 2020, keď sa pandémia začala šíriť po celej planéte, vyzval generálny tajomník OSN António Guterres, aby bojujúce strany na celom svete „dali do lockdownu ozbrojené konflikty" a všetci sa „sústredili na skutočný boj o naše životy" proti „spoločnému nepriateľovi - COVID-19".

 

Prečítajte si tiež: Boje v Pásme Gazy obmedzili prístup k pitnej vode

Spočiatku sa objavili nejaké pozitívne reakcie, smrtiace konflikty podľa Lowcocka pokračovali a tiež vznikali alebo sa zhoršovali, ako napríklad v Etiópii, Mozambiku alebo medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Prispievali tak k nárastu násilne vysídlených ľudí v roku 2020.

„Neistota, sankcie, protiteroristické opatrenia a administratívne prekážky zároveň bránili v humanitárnych operáciách," upozornil s tým, že pandémia a súvisiace rušenie letov, zatváranie hraníc, karanténne opatrenia a lockdowny doručovanie pomoci ešte viac skomplikovali.

 

Zverstvá proti civilistom
Lowcock spomenul „viacero správ o zverstvách" proti civilistom, ktorí sa počas pandémie ocitli uprostred konfliktov, pričom menoval napríklad desiatky zavraždených školáčok a civilistov počas útoku na strednú školu v Afganistane, správy o masovom znásilňovaní a vraždení v etiópskom regióne Tigray a tiež nedávno skončený konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas v Gaze, ktorý si vyžiadal viac ako 200 mŕtvych, prevažne Palestínčanov.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Afganská vláda a Taliban chcú začať mierové rokovania

 

Hladomor
Vlani počas pandémie sa podľa neho opätovne objavilo riziko hladomoru napríklad v severovýchodnej Nigérii, častiach afrického regiónu Sahel, v Južnom Sudáne a Jemene, teda oblastiach konfliktov. „Ku koncu roka 2020 čelilo v dôsledku konfliktov takmer 100 miliónov ľudí kríze alebo zhoršeniu akútnej potravinovej neistoty," skonštatoval a dodal, že rok predtým ich bolo 77 miliónov.

 

img

 

Útoky proti zdravotníkom
„Počas útokov nasmerovaných proti zdravotníkom prišlo vlani naprieč 22 krajinami zasiahnutými konfliktami o život 182 zdravotníckych pracovníkov", pričom najviac ich zahynulo v Burkine Faso, KDR a Sýrii, doplnil. Počas dvoch mesiacov tohto roka tiež zaznamenali 109 násilných incidentov namierených proti zdravotníkom v Mjanmarsku, kde sa 1. februára uskutočnil vojenský prevrat.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies