Podľa Trumpa už USA prekročilo vrchol pandémie

NETKY.SK • 16 Apríl 2020, 06:12 • 2 min
Podľa Trumpa už USA prekročilo vrchol pandémie

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že údaje naznačujú, že USA už majú za sebou "vrchol" pandémie ochorenia COVID-19. To podľa neho uvoľňuje cestu jeho plánom vydať pokyny, aby sa začalo "znovuotváranie" krajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Otváranie krajiny

Americký prezident na svojom každodennom tlačovom brífingu označil údaje o pandémii v USA za "povzbudzujúce. Máme teraz veľmi silnú pozíciu, ktorá nám dovoľuje dokončiť pokyny pre jednotlivé štáty, aby začali znovu otvárať krajinu," povedal Trump a dodal, že tieto pokyny predstaví v Bielom dome už počas dnešného dňa.

 

Opatrenia niekde ostanú

Očakáva sa, že pokyny jasne určia spôsob uvoľňovania obmedzení v živote Američanov v oblastiach s nízkym prenosom nákazy, ale že obmedzenia zostanú v platnosti na miestach vážnejšie postihnutých nákazou. Konečné rozhodnutia však urobia guvernéri štátov. Medzi obmedzeniami je teraz napríklad dodržiavanie sociálneho odstupu.

 

img

 

Pozastavenie Kongresu? 

Hlava USA tiež na brífingu pohrozila, že pozastaví činnosť oboch komôr Kongresu. Ako dôvod uviedol, že sa cíti frustrovaný tým, ako mu zákonodarcovia kladú prekážky pri vymenovaní predstaviteľov do jeho administratívy. Tento Trumpov krok by bol bezprecedentný v dejinách USA. Keď je činnosť Kongresu oficiálne zastavená, prezident môže vymenovať určitých predstaviteľov do funkcií bez toho, aby mu to museli schváliť zákonodarcovia.

 

Radikálne slová prezidenta USA

"Ak Snemovňa reprezentantov nebude súhlasiť s pozastavením, využijem svoju ústavnú právomoc pozastaviť obe komory Kongresu," povedal Trump v Ružovej záhrade Bieleho domu počas brífingu, ktorý mal byť venovaný predovšetkým bojom s koronavírusom. Senát a Snemovňa reprezentantov už teraz v koronavírusovej kríze fungujú len v obmedzenom režime. "Pri súčasnom zvyku odchádzať z mesta, robiť iba predstierané, falšované zasadnutia ide o zanedbávanie povinností," povedal Trump a myslel tým krátke zasadnutia, na ktorých sa zákonodarcovia takmer nezúčastňujú.

 

img

 

Podľa zákona... 

Prezident vyhlásil, že zdržiavajú aj vymenovanie niektorých predstaviteľov, ktorí sú v koronavírusovej kríze dôležití. Hlava USA má podľa ústavy právomoc pozastaviť zasadnutia Kongresu, ale iba v prípade, že sa na pozastavení nedohodnú samotné dve komory.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies