Popredný slovenský virológ dostal svetové ocenenie

NETKY.SK • 24 September 2019, 13:27 • 2 min
Popredný slovenský virológ dostal svetové ocenenie

BRATISLAVA – Virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Sklovenskej akadémie vied (SAV) získal medzinárodné ocenenie Joel M. Dalrymple Memorial Lectureship Award.

slovakia

left justify in out

Ocenili ho za inovatívne úspechy v oblasti biomolekulárnej medicíny hantavírusov. Informujú o tom SAV aj Biomedicínske centrum SAV na svojich weboch.

Boris Klempa pôsobí ako vedúci oddelenia ekológie vírusov na Virologickom ústave Biomedicínskeho centra SAV. Venuje sa aj iným zoonotickým, teda zo zvierat na človeka prenosným vírusom, vrátane u nás významného vírusu kliešťovej encefalitídy. Je tiež zodpovedný za slovenskú časť Európskeho vírusového archívu podporovaného Európskou úniou.

Cenu udeľuje Medzinárodná spoločnosť pre hantavírusy (International Society for Hantaviruses) raz za tri roky počas svojej pravidelnej konferencie. Tento rok sa konferencia konala začiatkom septembra v belgickom meste Leuven. Cena je venovaná pamiatke Joela McKeith Dalrympla, amerického vedca a jedného z pionierov hantavírusového výskumu.

 

img


Hantavírusy sú vírusy patriace do rodu Hantavirus, čeľade Bunyaviridae. Prírodným ohniskom je určitá lokalita, v ktorej sa nákaza šíri. Dnes je známych niekoľko sérotypov hantavírusov, každý sérotyp má svojho hlavného hostiteľa z radu cicavcov. V Európe boli hantavírusy dokázané vo viacerých krajinách, napríklad v Holandsku, Francúzsku, Veľkej Británii, Bulharsku, Maďarsku, Taliansku, Rusku a Rakúsku.

 

V bývalom Československu zaznamenali prvé prípady ochorenia zaznamenané v roku 1953 a 1954 na východnom Slovensku, neskôr aj na južnom Slovensku. Jedným zo syndrómov vyvolaných hantavírusmi je hemoragická horúčka. Hlavnými príznakmi sú horúčka a akútne zlyhanie obličiek s krvácajúcimi príznakmi alebo bez nich. Úmrtnosť je do 10 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona