Podľa SDKÚ samosprávy môžu zakázať prejazd ruských motorkárov

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 08:34 • 2 min
Podľa SDKÚ samosprávy môžu zakázať prejazd ruských motorkárov

BRATISLAVA - Strana SDKÚ-DS vyzýva samosprávy, aby starostlivo zvážili zákaz zhromaždenia v mestách a obciach ruských nacionalistov na motorkách, ktorí sa označujú ako Noční vlci. Ako informuje strana, Noční vlci plánujú prejsť aj cez Slovensko.

slovakia

left justify in out

Podľa strany Noční vlci plánujú zneužiť oslavy konca 2. svetovej vojny jazdou po Európe. SDKÚ-DS to považuje "za provokáciu a pošliapanie pamiatky desiatok miliónov obetí vojny". Podľa nich práve mnohí členovia tohto gangu totiž porušovali a porušujú medzinárodné právo, keď bojujú na strane takzvaných proruských separatistov na východe Ukrajiny.


„SDKÚ-DS si ctí slobodu prejavu, rovnako tak aj jeden z pilierov Európskej únie, ktorým je voľný pohyb osôb. Preto ak Putinovi motorkári získajú schengenské víza, nikto by im nemal brániť v pohybe cez členské krajiny. No vzhľadom na zapojenie sa Nočných vlkov do bojov na východe Ukrajiny a leitmotív jazdy, ktorým je demonštrácia sily a propaganda vojny, vyzývame samosprávy, čiže obce a mestá na Slovensku, aby dôkladne zvážili možnosť zakázať ich zhromaždenia na území Slovenska,“ uviedol za SDKÚ-DS predseda jej sekcie spravodlivosti a bezpečnosti Ján Keselý.


Ako sa uvádza v stanovisku, podľa zákona samosprávy musia zakázať zhromaždenie, ak by jeho účel smeroval napríklad k výzve popierať alebo obmedzovať osobné, politické alebo iné práva občanov pre ich národnosť, pohlavie, rasu, pôvod, politické alebo iné zmýšľanie, náboženské vyznanie a sociálne postavenie alebo na roznecovanie nenávisti a neznášanlivosti z týchto dôvodov. Ďalšími dôvodmi na zakázanie zhromaždenia je podľa strany riziko, že dôjde násiliu, či porušovaniu zákonov, ústavy a medzinárodných zmlúv, ktorými je Slovenská republika viazaná.


„Zapojenie sa členov gangu do bojov na východe Ukrajiny je podľa nášho názoru porušením medzinárodného práva a nesmieme dovoliť, aby bolo Slovensko miestom, kde budú Putinovi motorkári obhajovať či dokonca podnecovať k vojne či ďalšiemu porušovaniu medzinárodného práva. Pretože na to doplácajú len a len nevinní obyvatelia Ukrajiny,“ uviedol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies