Bratislavská župa spustila mobilné očkovanie po celom kraji

NETKY.SK • 17 Máj 2021, 20:24 • 2 min
Bratislavská župa spustila mobilné očkovanie po celom kraji

BRATISLAVA - V Bratislavskom kraji už viac ako dva týždne naplno funguje mobilná očkovacia jednotka. Výjazdový tím očkuje ľudí v domovoch sociálnych služieb i zariadeniach pre seniorov. Vďaka tomu sa k vakcíne dostanú aj takí obyvatelia kraja, ktorí by sa inak zaočkovať nedali.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

„Očkovanie predstavuje návrat ľudí k bežnému životu. Takému, na ktorý sme boli zvyknutí pred pandémiou. Okrem desaťtisícov ľudí, ktorých sme dosiaľ zaočkovali na Národnom futbalovom štadióne, sme sa rozhodli očkovať aj ľudí v domovoch sociálnych služieb či v zariadeniach pre seniorov. Uvedomujem si, že nejde o tisíce zaočkovaných ľudí denne, ale prispievame tým k vakcinácii najrizikovejších skupín. Preto má svoj veľký prínos. Je to zároveň významný krok k získaniu kolektívnej imunity,“ vysvetlil Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba.

 

Mobilná očkovacia jednotka sa aktuálne zameriava na zariadenia sociálnych služieb, nakoľko ešte stále ostali takí klienti, ktorí z rôznych dôvodov zaočkovaní byť nemohli – či už z dôvodu karantény alebo zdravotných komplikácií.

 

V ďalšej fáze sa chce Bratislavský samosprávny kraj zamerať aj na ďalšie špecializované skupiny obyvateľstva ako sú marginalizované skupiny či napríklad imobilní obyvatelia. BSK uvažuje aj nad očkovaním v obciach. To však závisí od záujmu aj aktuálnej situácie.

 

„Stretávame sa s pozitívnym vnímaním vakcinácie, nielen v domovoch sociálnych služieb, ale aj u pacientov, ktorých očkujeme v domácom prostredí. Ľudia sú veľmi vďační, že sme za nimi prišli. Ak by to tak nebolo, mnohí z nich by sa nedali zaočkovať vôbec. Pre pacientov pripútaných na lôžku, ťažké zdravotné stavy, či pacientov s domácou oxygenotherapiou, je to jediná možnosť ako sa k vakcíne dostať. Zásadné je, že očkovanie výjazdovou očkovacou jednotkou všetkým mimoriadne zjednodušilo prístup k vakcíne. Som presvedčený, že dostatočnú zaočkovanosť dosiahneme len tak, že pôjdeme s vakcínou za ľuďmi. Preto pomáhame. Denné kapacity našej výjazdovej očkovacej jednotky dokážeme násobne navýšiť a požiadavke vieme prispôsobiť aj viac tímov,“ priblížil osobnú skúsenosť Ernest Caban, generálny riaditeľ Záchrannej zdravotnej služby SR.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies