USA by si malo dávať pozor, Irán má záložný plán

NETKY.SK • 9 Január 2020, 16:41 • 2 min
USA by si malo dávať pozor, Irán má záložný plán

Špekulácie o havárii ukrajinského lietadla, ktoré sa zrútilo vo včerajších ranných hodinách neďaleko hlavného mesta Iránu, môžu zvýšiť tlak na túto krajinu.

slovakia

left justify in out

Teória o havárii lietadla

Začínajú sa totiž šíriť informácie, že lietadlo nehavarovalo pre technické príčiny, ale v dôsledku kontaktu s raketou, hoci nie je jasné, ktorý štát ju mohol vypustiť. Ak bude tejto teórii veriť čoraz viac ľudí, povedie to k dramatickej zmene udalostí, pretože práve od tejto situácie sa bude odvíjať následný tlak na Irán od Spojených štátov.

 

img

 

Zraniteľná oblasť

Pokiaľ sa bavíme o možnostiach iránskych útokov na USA a ich spojencov na Blízkom východe, zraniteľným cieľom by mohli byť Spojené arabské emiráty. Riaditeľ programu Medzinárodného diskusného klubu Valdai Oleg Barabanov sa vyjadril, že "ak takáto situácia nastane, vybuchne celý región Blízkeho východu".

 

img

 

Možný cieľ Iránu

Keby sme vynechali Irak, tak najbližšie vojenské základne má USA v Turecku a Katare. Teherán ale s týmito krajinami udržiava pomerne dobré bilatelárne vzťahy. Saudská Arábia je však v islamskom svete iránskym rivalom, a keďže patrí medzi hlavných partnerov Kataru, je tento malý štát na cípe Arabského polostrova ohrozený. Do lepšej pozície ho stavajú už spomínané dobré vzťahy s Iránom. "V Spojených arabských emirátoch (SAE) má však USA leteckú základňu. Z toho vyplýva, že pokiaľ bude situácia eskalovať, tak nie Katar, ale práve SAE sa stanú pravdepodobne ďalším cieľom iránskeho útoku," dodal Barabanov.

 

img

 

Katar môže byť pokojný

Kataru hrá navyše do kariet aj situácia po zabití iránskeho generála Solejmáního, keď sa hneď po útoku obrátil na Irán s cieľom odvetných štrajkov na americkej základni v Katare. Podľa expertov predstavitelia Iránu uviedli, že ak by USA uskutočnilo ďalší útok na Irán, spojenci Washingtonu by za to pykali. Uviedli však len dve krajiny, a to Izrael a SAE. O Turecku ani Katare nepadlo z ich úst ani slovo. Voľba Izraelu je jasná najmä z dvoch dôvodov: jediný židovský štát na svete a umelo vytvorený za pomoci USA (OSN) v máji 1948.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies