Podľa MAAE Irán zničil dôkazy o jadrových aktivitách v Párčíne

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 17:33 • 2 min
Podľa MAAE Irán zničil dôkazy o jadrových aktivitách v Párčíne

VIEDEŇ - Irán už mohol odstrániť všetky dôkazy o vývoji jadrovej zbrane zo svojho nukleárneho zariadenia Párčín. V pondelok to novinárom povedal šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano.

slovakia

left justify in out

V prípade udelenia povolenia na inšpekciu tohto zariadenia tak experti MAAE pravdepodobne nenájdu žiadne dôkazy o tom, že Irán sa snaží vyrobiť jadrovú bombu. "Naša schopnosť overiť si fakty bola značne narušená rozsiahlymi aktivitami v Párčíne," vyhlásil Amano. Dodal, že zo zariadenia demontovali viacero zariadení a zmenili infraštruktúru v jeho okolí. Inšpektori však podľa Amana naďalej žiadajú o vstup do Párčínu, ktorý im iránske úrady odmietajú udeliť. Vo vojenskom zariadení Párčín totiž podľa MAAE prebiehali "podozrivé aktivity" súvisiace s nukleárnym programom.

Inšpektori MAAE sa už vyše roka snažia od Iránu získať prístup k určitým zariadeniam, vedcom a dokumentom, aby mohli preveriť informácie o údajnom vojenskom rozmere jadrového programu krajiny. Predstavitelia islamskej republiky trvajú na tom, že jeho jadrové aktivity slúžia výhradne na mierové účely, a MAAE vyčítajú vyvodzovanie záverov na základe sfalšovaných dokumentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies