Odsúdenú exministerku vylúčili z parlamentu

NETKY.SK • 22 December 2021, 07:17 • 2 min
Odsúdenú exministerku vylúčili z parlamentu

KODAŇ - Dánski zákonodarcovia v utorkovom hlasovaní vylúčili z parlamentu bývalú ministerku pre imigráciu Inger Stöjbergovú, ktorú minulý týždeň odsúdili za porušovanie práv migrantov. Stala sa vôbec prvou poslankyňou zbavenou členstva za posledných 30 rokov.

slovakia

left justify in out

Po dlhej diskusii za jej okamžité vylúčenie hlasovalo 98 poslancov 179-členného parlamentu (Folketing) a 18 bolo proti. Stöjbergová povedala novinárom pri odchode z rokovacej sály, že je otvorená návratu do politiky a naznačila, že to nebude jej posledné slovo.

 

img

 

Exministerku minulý pondelok odsúdili na 60 dní väzenia za to, že nariadila nezákonné rozdeľovanie párov žiadajúcich o azyl v tejto severskej krajine. Výrazná väčšina sudcov osobitného tribunálu (25 z 26) dospela k záveru, že exministerka je vinná. Stöjbergová už nemá právo na odvolanie a vynesený verdikt je právoplatný.

 

Prečítajte si tiež: Dánska exministerka pre imigráciu ide natvrdo za mreže!

 

Stöjbergová, ktorá bola v rokoch 2015-2019 vo vláde Larsa Lökkeho Rasmussena ministerkou pre cudzincov a integráciu, v roku 2016 nariadila bez individuálneho posúdenia jednotlivých prípadov separáciu 23 párov, väčšinou zo Sýrie, ak išlo o ženy mladšie než 18 rokov. Vekové rozdiely medzi nimi a ich partnermi pritom neboli väčšinou veľké. Exministerka podľa vlastných slov túto iniciatívu rozbehla pre obavy z nútených sobášov.

 

img

Lars Lökke Rasmussen.

 

Podľa súdu jej konanie znamenalo porušenie európskeho Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, na základe ktorého rodiny migrantov nesmú rozdeliť.

 

Možno vás zaujme: Dánska premiérka porušila protipandemické opatrenia. Verejnosti sa ospravedlnila

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies