Koľko výťahov muselo byť odstavených ako neschopných prevádzky?

NETKY.SK • 12 Október 2020, 12:14 • 2 min
Koľko výťahov muselo byť odstavených ako neschopných prevádzky?

Výťahy v mnohých slovenských panelákoch už dosluhujú, a tak je namieste rozprávať sa o ich opravách, resp. výmenách. Pokračujeme v seriáli o výťahoch.

slovakia

left justify in out

Tomáš Buzinger je predsedom Spoločenstva vlastníkov bytov (SVB) Galbavého 1 v Bratislave. Vysvetlil, že v tejto oblasti im pomohol úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB).

 

img

 

„Revitalizáciu dvoch osobných výťahov a jedného nákladného v podobe spomaleného rozbehu výmeny reťazí a výmeny kabín sme realizovali v roku 2011. Bola financovaná z úveru ŠFRB a 20 percent vlastných zdrojov,“ prezradil s tým, že v súčasnosti SVB neuvažuje o výmene výťahov.

 

Richard Gräczer zo spoločnosti BYTOSERVIS podotkol, že všeobecne sa dá konštatovať snahu o riešenie tejto problematiky. „Výťahy sa postupne obnovujú  a vymieňajú za nové, pred 7-10 rokmi bola skôr tendencia robiť generálne opravy, teraz sa robia kompletné výmeny,“ vysvetlil.

 

Upresnil, že po technickej stránke sa stretávame aj so zastaranými rozvádzačmi. „Releové spoje sú po tých rokoch prakticky neopraviteľné,“ vysvetlil s tým, že nie je však dôvod na paniku. „Bezpečnosť, samozrejme, je garantovaná a kontrolovaná v trojmesačných intervaloch.“

 

Zdôraznil, že zatiaľ vie len o dvoch prípadoch, keď výťah musel byť odstavený ako neschopný prevádzky. Vysvetlil, že to, čo si v prvom rade ľudia všimnú, je vizuálna stránka, a tak sledujú vzhľad kabíny a dverí. A pocity zohrávajú v ľuďoch významnú úlohu.

 

img

 

Richard Gräczer dodal, že riešenie problematiky starých výťahov mnohokrát je závislé od množstva peňazí. Ochota prejsť k úplnej výmene výťahu je závislá práve od toho, či SVB alebo správca má dostatok vlastný či požičaných zdrojov. „Spravidla sa to rieši úverom,“ doplnil.

 

No výťahy ako také sú nevyhnutné pre každodenný život, prevažne starších ľudí, ktorým chodenie po schodoch spôsobuje ťažkosti. „Vždy sa dá nájsť schodné riešenie, výťah proste musí premávať a premávať bezpečne. Je to vyhradené technické zariadenie a tam nesmú byť pochybnosti o bezpečnosti,“ uzavrel Gräczer.

 

 

Prečítajte si aj prvú časť seriálu o výťahoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies