Ruský export plynu klesol na najnižšiu úroveň

NETKY.SK • 15 Jún 2022, 18:41 • 2 min
Ruský export plynu klesol na najnižšiu úroveň

MOSKVA – Ruský export plynu klesol na najnižšiu úroveň minimálne od roku 2014. Vývoz obmedzili problémy plynovodu Nord Stream a rozhodnutie Gazpromu zastaviť dodávky viacerým klientom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Ruský koncern Gazprom v prvej polovici júna (do 15. 6.) vyvážal do krajín mimo bývalého Sovietskeho zväzu v priemere 307 miliónov metrov kubických (m3) plynu, čo bolo o 13 % menej v porovnaní s májom, uviedla agentúra Bloomberg. Gazprom od začiatku roka dodal kľúčovým zahraničným klientom 65,6 miliardy m3, čo bolo o 29 % menej v porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom.

 

 

Ruský koncern, navyše, v stredu oznámil, že od štvrtka opäť obmedzuje dodávky cez plynovod Nord Stream. Od od štvrtkového rána bude cez plynovod denne prúdiť maximálne 67 miliónov kubických metrov (m3) plynu. Gazprom už v utorok oznámil redukciu maximálneho objemu dodávok cez plynovod Nord Stream o 40 % na približne 100 miliónov m3 zo 167 miliónov m3.

 

Gazprom ako dôvod uviedol meškanie opráv zariadení firmou Siemens Energy. Nemecká firma to potvrdila. Podľa Siemensu zariadenia sa nemôžu vrátiť z Kanady pre sankcie uvalené na Rusko. Spolkový úrad pre reguláciu sieťových odvetví Bundesnetzagentur (BNetzA) dôvody Gazpromu spochybnil. Rovnako nemecký minister hospodárstva Robert Habeck označil zníženie dodávok plynu za politicky motivované a považuje ho za politické rozhodnutie. Takisto talianska spoločnosť Eni v stredu informovala o tom, že Gazprom obmedzil dodávky plynu do Talianska o približne 15 %. Ruský koncern neuviedol žiaden dôvod tohto rozhodnutia.

 

 

Možno vás zaujme: Kandidatúra Moldavska do EÚ je legitímna, Francúzsko jej pomôže, vyhlásil Macron



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies