Podľa expertov OSN je plyn po útoku stále vystopovateľný

NETKY.SK • 26 August 2013, 17:44 • 2 min
Podľa expertov OSN je plyn po útoku stále vystopovateľný

PARÍŽ - Stopy nervového plynu by ostali v obetiach celé týždne a dali by sa ľahko zistiť, ak by chemickí inšpektori Organizácie Spojených národov (OSN) mohli vyšetriť ľudí otrávených počas údajného minulotýždňového chemického útoku v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Toxikologickí špecialisti v pondelok uviedli, že plyn ako sarín alebo VX by sa dal stále nájsť vo vlasoch a tkanive ľudských tiel i zdochlinách zvierat, krvi tých, čo prežili, ako aj miesta, kde k údajnému útoku došlo. Sýrska opozícia tvrdí, že po stredajšom chemickom útoku režimu pri Damasku zahynulo viac než 1 300 ľudí. Lekári bez hraníc uvádzajú, že na "neurotoxické" symptómy zomrelo 355 osôb. Spojené štáty a ďalšie západné veľmoci, ktoré z útoku rovnako vinia sýrsku vládu, predtým vyjadrili obavy, že dôkazy už za uplynulých päť dní stihlo zničiť ťažké vládne ostreľovanie zasiahnutých miest. Vláda zodpovednosť za čin jednoznačne odmieta.

Režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada v nedeľu povolil špeciálnemu tímu inšpektorov OSN vyšetriť údajný chemický útok. To, že zatiaľ neznámi páchatelia pri útoku skutočne použili nervový plyn, už nepopierajú ani al-Asadovi blízki spojenci Rusko a Irán. Hlavnou otázkou tak zostáva, kto za incidentom stojí. Misiu vyslal do Sýrie osobne generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. V pondelok neznámi útočníci spustili paľbu na jedno z vozidiel inšpektorov smerujúcich na údajné miesto útoku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies