Podľa analytika budú pohonné látky zdražovať aj naďalej

NETKY.SK • 6 Apríl 2023, 20:30 • 2 min
Podľa analytika budú pohonné látky zdražovať aj naďalej

BRATISLAVA - Ceny pohonných látok sa budú v najbližšom čase zrejme aj naďalej zvyšovať. Uviedol to v komentári k aktuálnemu vývoju cien pohonných látok analytik ČSOB Marek Gábriš.

slovakia

left justify in out

"Ceny pohonných látok sa v predchádzajúcom týždni vyvíjali zmiešane. Kým ceny nafty klesli v porovnaní so situáciou v predchádzajúcich siedmich dňoch, tak ceny benzínov išli hore. Nafta zlacnela o 0,023 eura, respektíve o 1,51 %. Reflektovala tak situáciu na európskom komoditnom trhu s ropnými derivátmi. Tento ropný produkt v danom týždni na burze klesol v eurovom vyjadrení o 2,6 %," priblížil.

 

"Za aktuálny týždeň, k dnešnému dňu, však cena v európskom referenčnom bode Antwerpy / Rotterdam / Amsterdam narástla už o 2,2 % (medzitýždenne v eurách). Zhruba na konci marca dosiahla cena nafty najnižšiu úroveň od konca januára 2022, teda za posledných štrnásť mesiacov. Po odrazení od dna na úrovni asi 700 eur za metrickú tonu začala v apríli postupne rásť," spresnil.

 

Trh bude podľa neho momentálne vyhodnocovať stav zásob na európskom trhu. "Rozhodnutie skupiny OPEC+ obmedziť ťažbu základnej komodity, teda ropy, však nahráva scenáru zvýšenia ceny v ďalších dňoch až týždňoch. Tento pohyb dokáže momentálne silnejšie euro kompenzovať iba čiastočne," poznamenal.

 

Vysvetlil, že rozhodnutie skupiny OPEC+ obmedziť ťažbu ropy sa prejavuje aj na raste cien čierneho zlata a následne cien benzínov. Iba od konca marca doteraz vzrástla cena čierneho zlata v eurovom vyjadrení (teda skorigovaný rast o efekt silnejšej spoločnej meny) o 6,2 %. "Za posledné dva týždne od dosiahnutia najnižšej úrovne od 20. decembra 2021 tento rast ceny severomorskej ropy Brent dosiahol už 15,6 %. Takmer na konci vykurovacej sezóny a pred rozbehom motoristickej sezóny je teda značná pravdepodobnosť rastu cien pohonných látok," dodal Gábriš. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies