Dôkazy proti Kočnerovi v prípade objednávky vraždy Jána Kuciaka neboli presvedčivé, píše sa v rozsudku

NETKY.SK • 6 Október 2020, 10:24 • 2 min
Dôkazy proti Kočnerovi v prípade objednávky vraždy Jána Kuciaka neboli presvedčivé, píše sa v rozsudku

BRATISLAVA - Hlavným dôvodom vydania oslobodzujúceho rozsudku pre Mariana Kočnera a Alenu Zsuzovú v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bola nepresvedčivá obžaloba.

slovakia

left justify in out

V písomnom rozsudku, ktorý zverejnil portál Aktuality.sk to uviedli sudcovia senátu, ktorí v súdnom procese rozhodovali. Podľa senátu bola obžaloba postavená ná sérii nepriamych dôkazov, čo v podobných prípadoch nie je neobvyklé.

 

img

 

Séria nepriamych dôkazov

Nepriame dôkazy by však podľa senátu mali tvoriť súhrnne logickú, ničím nenarušenú a uzavretú sústavu, z ktorej je možné vyvodiť len jediný jeden záver a ktorá zároveň vylúči možnosť, že sa celý prípad mohol stať aj inak.

„Platí tiež, že akýkoľvek vysoký stupeň podozrenia sám o sebe nemôže vytvoriť podklad pre odsudzujúci výrok,” vysvetlili v rozsudku sudcovia.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZOVANÉ REPORTÁŽ Súd rozhodol v prospech Kočnera a Zsuzovej. Pozrite si, ako rozsudok okomentoval Lipšic

 

Kľúčovým svedkom obžaloby bol už odsúdený sprostredkovateľ vraždy Zoltán Andruskó, ktorý spolupracoval s políciou a vypovedal proti Kočnerovi. Súd však vyhodnotil, že Andruskó získal všetky informácie iba sprostredkovane, a to od obžalovanej Zsuzovej. 

 

img

 

„Súd však nenachádza ďalší spoľahlivý a nevyvrátiteľný dôkaz majúci významnú váhu, ktorým by tvrdenia tohto svedka vo vzťahu k obžalovanému Marianovi K., získané z počutia od inej osoby, konfrontoval, a tak overil ich pravdivosť,” zdôvodnil senát.

 

Chýbali dôkazy o predaní peňazí

Niektoré iné nepriame dôkazy navyše vyvracali Andruskóovu výpoveď. Senát v rozsudku pripomína, že sledoval nielen Andruskóa a jeho výpoveď, ale aj to, ako sa správal v pojednávacej miestnosti vo vzťahu k obžalovanej dvojici.

Súd rozsudok zdôvodnil aj chýbajúcim dôkazom o predaní peňazí, ktoré mal obvinený Kočner deň po vražde odovzdať obvinenej Zsuzovej.

 

img

 

Podľa portálu Aktuality.sk Marian Kočner na súdnych pojednávaniach do detailov vysvetľoval takmer všetky relevantné správy z aplikácie Threema, ktoré by mohli súvisieť s prípadom vraždy investigatívneho novinára a jeho snúbenice.

 

Správu, v ktorej mu bývalý novinár a pracovník Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Tóth poskytol adresu zavraždeného, však pre súdom poprel.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies