Patrick Swayze by dnes oslávil sedemdesiate narodeniny

NETKY.SK • 18 August 2022, 09:14 • 2 min
Patrick Swayze by dnes oslávil sedemdesiate narodeniny

HOUSTON - Patrick Swayze sa narodil 18. augusta 1952 v Houstone. Tancu sa venoval od útleho detstva vďaka svojej matke Patsy Swayzeovej, ktorá bola profesionálnou tanečnicou.

slovakia

left justify in out

Jeho otec bol zasa šampiónom v rodeu. Základy baletu získal budúci slávny herec v tanečnej škole svojej matky, ktoré si neskôr rozšíril na tanečných školách v New Yorku. Profesionálnu tanečnú kariéru musel ukončiť pre zranenie kolena a definitívne sa rozhodol pre herectvo. Debutoval na broadwayských javiskách, na ktorých sa predstavil napríklad v muzikáli West Side Story, ale aj v titulnej úlohe Dannyho Zuka v muzikáli Pomáda.

 

obrazok

 

Pred filmovú kameru sa prvýkrát postavil v komédii Skatetown, U.S.A. (1979) a začiatkom 80. rokov minulého storočia si zahral aj v snímke slávneho režiséra Francisa Forda Coppolu The Outsiders (Outsideri, 1983).

V začiatkoch hereckej kariéry sa objavil v jednej epizóde legendárneho seriálu M.A.S.H. Jednu z hlavných postáv, džentlmena a dôstojníka armády Konfederácie, stvárnil v seriáli North and South (Sever proti Juhu, 1985).

 

img

 

Osudovou filmovou úlohou sa pre Swayzeho stala rola inštruktora tanca Johnnyho Castlea v dnes už kultovom filme Dirty Dancing (Hriešny tanec, 1987). Producenti vôbec neočakávali od nízkorozpočtovej snímky, že zarobí v USA 64 miliónov dolárov a na celom svete 214 miliónov dolárov. Swayze bol aj spoluautorom a interpretom piesne She's Like the Wind z tohto filmu, ktorá sa stala hitom. Po jeho boku sa v legendárnom romantickom filme predstavila Jennifer Greyová.

 

obrazok

 

Od roku 1975 bol Patrick Swayze ženatý s Lisou Niemiovou. V januári 2008 mu diagnostikovali rakovinu pankreasu. Svoj boj so zákernou chorobou prehral 14. septembra 2009. Zomrel vo veku 57 rokov v Los Angeles.

 

Prečítajte si aj: Populárny spevák Darius Danesh zomrel za záhadných okolností



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies