Počítačoví odborníci apelujú na Clintonovej štáb, aby žiadal prerátanie volebných hlasov

NETKY.SK • 23 November 2016, 14:01 • 2 min
Počítačoví odborníci apelujú na Clintonovej štáb, aby žiadal prerátanie volebných hlasov

WASHINGTON - Skupina renomovaných počítačových odborníkov vyzvala štáb porazenej demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej, aby žiadal prepočítanie hlasov v troch "nerozhodných" štátoch.

slovakia

left justify in out

Experti ako dôvod uviedli, že tam mohlo dôjsť k machináciám pri sčítavaní hlasov alebo k počítačovému útoku na elektronický hlasovací systém. Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa na oboznámený zdroj.

 

Podľa CNN by Clintonová mala žiadať prepočítanie hlasov v štátoch Wisconsin, Michigan a Pennsylvánia.

 

Počítačoví odborníci porovnali výsledky hlasovania v obvodoch, kde sa hlasy voličov sčítavali elektronicky, s výsledkami v obvodoch, kde rozhodnutie voličov snímali z papierového hlasovacieho lístka skenermi. Porovnaním zistili, že tam, kde sa hlasy sčítavali elektronicky, získala Clintonová o sedem percent menej hlasov.

 

Počítačoví odborníci a vedci na čele s J. Alexom Haldermanom, riaditeľom Centra pre počítačovú bezpečnosť pri Michiganskej univerzite sa domnievajú, že proces sčítavania hlasov v zmienených troch štátoch mohol naručiť počítačový útok alebo došlo k pozmeneniu výsledkov.

 

Vedci priznali, že dôkazy pre svoje podozrenie nemajú. Poukázali však na podozrivú zhodu udalostí, a preto žiadajú nezávislé prepočítanie hlasov.

 

Na základe vykonanej štatistickej analýzy sa počítačoví odborníci domnievajú, že Clintonová takto mohla prísť o približne 30.000 hlasov.

 

Newyorské médiá upozorňujú, že Clintonovej štábu nezostáva veľa času na spochybnenie výsledkov sčítania hlasov: vo Wisconsine je uzávierka tento piatok, v štáte Pennsylvánia na budúci pondelok a v Michigane 30. novembra.

 

Jeden z blízkych poradcov Clintonovej pre denník New York povedal, že Biely dom je proti tomu, aby štáb porazenej demokratky podal námietku proti výsledkom hlasovania a žiadal prepočítanie hlasov.

 

Americkí voliči počas volieb 8. novembra rozhodovali o zložení zboru voliteľov, ktorý bude mať 19. decembra za úlohu formálne zvoliť novú hlavu štátu. Vďaka hlasom v husto osídlených štátoch, ktoré do zboru voliteľov delegujú viac svojich predstaviteľov, si republikánsky kandidát Donald Trump zabezpečil hlasy najmenej 290 voliteľov, pričom na zvolenie mu ich stačí 270.

 

Podľa údajov CNN Clintonovej vo voľbách vyjadrilo svoju priamu podporu 63,6 milióna amerických voličov, zatiaľ čo Trumpa podporilo menej ako 62 miliónov Američanov. Pokiaľ ide o získané hlasy voličov, v percentuálnom vyjadrení Clintonovú podporilo 47,9 percenta voličov, kým Trumpa 46,7 percenta.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies