Ak Británia absolvuje brexit bez dohody, môže za to EÚ, tvrdí Johnson

NETKY.SK • 18 Júl 2019, 6:22 • 2 min
Ak Británia absolvuje brexit bez dohody, môže za to EÚ, tvrdí Johnson

LONDÝN - Predpokladaný budúci britský premiér Boris Johnson sa vyjadril, že pokiaľ bude Británia nútená vystúpiť z EÚ bez dohody, únia na to bude mať svoj podiel viny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Bývalý starosta Londýna a minister zahraničných vecí  Boris Johnson už niekoľkokrát verejne prisľúbil, že Britániu vyvedie z EÚ najneskôr v odloženom termíne, teda 31. októbra. Je mu pritom jedno, či sa tak stane s dohodou alebo bez dohody.

 

Johnson uviedol, že sa bude snažiť vyrokovať s EÚ novú dohodu, respektíve úpravy v tej, ktorú vytvorila ešte Theresa Mayová. Problematickou staťou by mala byť najmä tzv. írska poistka, ktorú by obaja kandidáti na post premiéra radi odstránili. Európski lídri však opakovane prízvukovali, že viackrát prerokovaná dohoda sa už otvárať nebude ani napriek tomu, že ju britský parlament niekoľkokrát odmietol.

 

img

 

Túto situáciu Johnson komentoval s tým, že ak sa tak stane a EÚ odmietne opätovne otvoriť rozvodovú dohodu, Británia z únie vystúpi bez nej, a tak bude na vzniknutej situácii niesť vinu aj samotná EÚ. "Potom nemáme inú možnosť, ako vystúpiť za odlišných podmienok," vyhlásil Johnson.

 

Theresa Mayová svoju úlohu v rámci brexitu nezvládla, nakoľko jej dohoda v parlamente trikrát neprešla. Preto sa 7. júna vzdala svojho postu a kabinet povedie len kým nebude zvolený nový šéf konzervatívcov a zároveň premiér. V súčasnosti sa prostredníctvom hlasovania poštou rozhoduje medzi Jeremym Huntom a Borisom Johnsonom. Definitívne meno nového premiéra by malo byť známe 23. júla.

 

img

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona