Arcibiskup Gänswein prišiel o miesto a vracia sa do Freiburgu

NETKY.SK • 16 Jún 2023, 08:30 • 2 min
Arcibiskup Gänswein prišiel o miesto a vracia sa do Freiburgu

RÍM - Arcibiskup Georg Gänswein, dlhoročný osobný tajomník pápeža Benedikta XVI, prišiel vo Vatikáne o post prefekta pápežskej domácnosti.

slovakia

left justify in out

Arcibiskup Georg Gänswein, dlhoročný osobný tajomník pápeža Benedikta XVI, prišiel vo Vatikáne o post prefekta pápežskej domácnosti. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

 

Nemecký arcibiskup si čerpá dovolenku a podľa pokynov pápeža Františka sa do 1. júla presunie do domovskej diecézy vo Freiburgu, vyjadrila sa Svätá stolica. Gänswein bol približne dve dekády jedným z najbližších spolupracovníkov bývalého pápeža Benedikta XVI. Žili spoločne v kláštore vo Vatikáne až do smrti bývalého pápeža 31. decembra minulého roku. Benedikt bol pápežom do roku 2013, keď z úradu odstúpil. Štvrtkové vyhlásenie potvrdzuje predchádzajúce správy, že Gänswein sa vráti do Freiburgu na juhozápade Nemecka, hoci tam nemá post.

 

Vzťahy medzi pápežom Františkom a arcibiskupom boli napäté, pretože Benedikt po rezignácii naďalej komentoval rozhodnutia katolíckej cirkvi a niekedy nepriamo kritizoval svojho nástupcu. Gänswein ho v tom pravdepodobne podporoval, hoci on sám to poprel. Krátko po Benediktovej smrti vydal o bývalom pápežovi knihu a agresívnou propagáciou tohto diela podráždil Vatikán. Gänsweinov návrat do Freiburgu vytvorí kurióznu situáciu, pretože v ňom budú pôsobiť dvaja arcibiskupi – Stephan Burger ako správca arcidiecézy a Georg Gänswein, ktorého úloha po návrate z Ríma je nateraz nejasná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies