Ministri pôdohospodárstva a životného prostredia uzavreli Veľkonočnú dohodu o lesoch

NETKY.SK • 11 Apríl 2020, 09:44 • 2 min
Ministri pôdohospodárstva a životného prostredia uzavreli Veľkonočnú dohodu o lesoch

BRATISLAVA - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽaNO) a minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) sa dohodli na vytvorení stálej medzirezortnej komisie pre lesy.

slovakia

left justify in out

Jej úlohou bude zdokonaliť legislatívu tak, aby sa zvýraznil význam lesov a odstránili sa rozpory pri ich správe. O tom informoval prostredníctvom tlačovej správy Vladimír Machalík.

„Sme rozhodnutí urobiť strategický obrat v postojoch štátu k lesnej krajine. Tá nám dáva popri vzácnej obnoviteľnej drevnej hmote aj oveľa vzácnejšiu ekoprodukciu. Jedným z cieľov medzirezortnej komisie preto bude túto produkciu reálne oceniť a získané prostriedky vkladať naspäť do zveľaďovania lesov,“ povedal minister pôdohospodárstva Mičovský.

 


„Všetky lesy sú hodné ochrany a našou úlohou bude nájsť taký spôsob ich správy, aby žiadny ich úžitok nebol podcenený a žiadna ich ochrana zanedbaná. Lesy musia slúžiť občanom a nie tým, ktorí v nich vidia iba peniaze,“ dodal Budaj. Pôsobenie medzirezortnej komisie sa začína v období poznačenom vládnymi obmedzeniami pre pandémiu Covid-19. Táto situácia ukazuje, akými zraniteľnými sú mnohé naše výrobné a spotrebné systémy.

Východiskom je podľa ministrov úcta k prírode a sebadisciplína v ochrane pred škodlivými dôsledkami civilizácie. Práve tá môže byť pre prácu „Veľkonočnej komisie“ tým najlepším základom. Súčasné ťažkosti s pandémiou podľa nich podčiarkujú nevyhnutnosť obratu v civilizačných stereotypoch aj v pripravenosti štátu chrániť zdravie a kvalitu životného prostredia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies