Počet trestných činov z nenávisti stúpol po referende v Británii o 500 percent

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 15:03 • 2 min
Počet trestných činov z nenávisti stúpol po referende v Británii o 500 percent

BRUSEL - Počet trestných činov z nenávisti vrátane niekoľkých útokov, ktoré boli nahlásené polícii v Spojenom kráľovstve, vzrástol o viac ako 500 percent v priebehu jedného týždňa - po referende, v ktorom britskí voliči odhlasovali vystúpenie krajiny z EÚ. Uviedla to tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Celkový počet trestných činov z nenávisti, ktoré boli nahlásené na políciu len prostredníctvom policajného online portálu, dosiahol od oznámenia výsledkov referenda 331. Predsedníčka Národnej rady policajných veliteľov Sara Thorntonová upozornila, že pred referendom evidovali v priemere okolo 63 podobných trestných činov za týždeň.

 

Nárast tohto typu trestných činov po referende potvrdzuje správy o prejavoch nenávisti najmä voči moslimom a Východoeurópanom.

 

Rasové útoky vo Veľkej Británii sú čoraz ostrejšie a násilnejšie

 

"Bola som šokovaná a znechutená niektorými prípadmi rasových prejavov proti prisťahovalcom, ktoré boli hlásené v priebehu tohto týždňa," uviedla Thorntonová. Spresnila, že migranti hlásili najmä slovné útoky, negatívne poznámky na svoju adresu na sociálnych sieťach vrátane xenofóbnych výrazov, ale aj plagáty s protiprisťahovaleckou tematikou a v obmedzenom množstve aj priame fyzické útoky.

 

V Británii sa už ozvali kritické hlasy, ktoré z tejto situácie obviňujú členov tábora žiadajúceho brexit, ktorí počas predreferendovej kampane svojimi slovami oživili xenofóbne a rasistické nálady v spoločnosti poukazovaním na to, že odchod Británie z EÚ pomôže zastaviť ilegálnu imigráciu. Tá v očiach mnohých Britov vytvára tlak na trh práce a sociálny sektor.

 

Vo Veľkej Británii zaznamenali prudký nárast rasových útokov

 

Thorntonová upozornila, že všetky policajné stanice v Británii budú odteraz musieť predkladať týždenné údaje o trestných činov z nenávisti, aby bolo možné vytvoriť si ucelenejšiu predstavu o rozsahu tohto fenoménu.

 

Touto otázkou sa na summite EÚ v Bruseli zaoberali tiež lídri členských krajín, ako aj britský parlament.

 

Odchádzajúci britský premiér David Cameron v stredu prisľúbil, že sa zasadí za to, aby sa znížil počet trestných činov z nenávisti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies