Počet potvrdených obetí tajfúnu na Filipínach sa priblížil k 4-tisíc!

NETKY.SK • 18 November 2013, 07:22 • 2 min
Počet potvrdených obetí tajfúnu na Filipínach sa priblížil k 4-tisíc!

TACLOBAN - Najmenej 3976 ľudí zahynulo podľa novej oficiálnej bilancie filipínskych úradov pri ničivom tajfúne Haiyan, ktorý východ krajiny zasiahol pred desiatimi dňami. Nezvestných je stále 1598 osôb a mimo domova ostávajú vyše štyri milióny ľudí.

slovakia

left justify in out

Zranenia utrpelo viac než 18.000 ľudí, informovala dnes agentúra DPA.

Po ostrej kritike pomalej pomoci pre postihnuté obyvateľstvo filipínsky prezident Benigno Aquino rozhodol, že osobne prevezme dohľad nad humanitárnymi operáciami. Po nedeľňajšej návšteve zasiahnutého regiónu oznámil, že v ňom ostane dovtedy, kým s nimi nebude spokojný. "Poznáte ma, ja nie som nikdy spokojný," povedal novinárom.

Aquino prenocoval v zdevastovanom meste Tacloban, metropole najviac postihnutej provincie Leyte, a dnes absolvoval ďalšie inšpekcie distribúcie potravín a vody. Minister vnútra Mar Roxas oznámil, že vláda pracuje na obnovení dodávok elektriny a zásobovaní palivom, ako aj opätovnom otvorení bánk a podnikov v Taclobane a ďalších postihnutých oblastiach.

Haiyan (na Filipínach nazývaný Yolanda) udrel na filipínsku pevninu 8. novembra na piatich rôznych miestach, pričom najviac postihol ostrovy Leyte a Samar v strednej časti súostrovia. Filipínske úrady ešte pred príchodom búrky evakuovali z ohrozených oblastí takmer 800.000 obyvateľov. Najsilnejšie nárazy vetra dosiahli rýchlosť až 275 km/h a spôsobili na mori päť- až šesťmetrové vlny. Zničených bolo vyše milión budov.

Haiyan prekonal intenzitou aj tajfún Bopha, ktorý si v roku 2012 vyžiadal na filipínskom ostrove Mindanao približne 1800 obetí. Neoficiálne zdroje označujú Haiyan za najsilnejší zaznamenaný tropický cyklón, aký kedy zasiahol pevninu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies