EÚ predĺžila sankcie voči Číne

NETKY.SK • 7 December 2021, 07:12 • 2 min
EÚ predĺžila sankcie voči Číne

BRUSEL - Sankcie únie, ktoré prijali ako súčasť širšieho balíka opatrení proti Líbyi, Rusku a Severnej Kórei, sa zameriavajú na jednotlivcov a subjekty zodpovedné za vážne porušovanie ľudských práv v rôznych krajinách sveta.

slovakia

left justify in out

Európska únia v pondelok predĺžila sankcie voči Číne za porušovanie práv ujgurského obyvateľstva v regióne Sin-ťiang o ďalší rok - do decembra 2022. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Únia zaviedla sankcie proti Číne v marci tohto roka. Išlo o prvé takéto opatrenia prijaté voči Pekingu za porušovanie ľudských práv od masakry na Námestí nebeského pokoja v roku 1989.

 

img

 

Osoby, ktorých sa sankcie týkajú, majú zakázané vycestovať do priestoru EÚ a ich aktíva v EÚ sú zmrazené. Čína už predtým prijala podobný zoznam sankcií voči niektorým poslancom Európskeho parlamentu a inštitúciám EÚ. Diplomatická kríza vo vzájomných vzťahoch viedla k prerušeniu implementácie významnej investičnej dohody medzi EÚ a Čínou, ktorú dohodli v decembri minulého roku.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZOVANÉ: V Mjanmarsku odsúdili nositeľku Nobelovej ceny za mier

 

DPA pripomenula, že stovky moslimských Ujgurov v posledných rokoch vypovedali o tom, že ich zadržiavali v pracovných táboroch v oblasti Sin-ťiang v rámci vládnej kampane na násilnú asimiláciu etnických menšín v Číne. Peking tieto obvinenia odmieta. V júni tohto roka ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) informovala, že Čína nazýva centrá, kam poslala už približne milión Ujgurov, ako vzdelávacie. Podľa AI však tieto zariadenia možno opísať pojmom zadržiavacie tábory.

 

 

img

 

Možno vás zaujme: Joe Biden pozval Slovensko na demokratický summit. Rusov či Maďarov nezavolal

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies