Braillovo písmo absentuje v slovenských produktoch a službách, upozorňuje Únia nevidiacich

NETKY.SK • 20 September 2023, 14:30 • 2 min
Braillovo písmo absentuje v slovenských produktoch a službách, upozorňuje Únia nevidiacich

BRATISLAVA - Nevidiacim a slabozrakým by pomohlo, ak by bežné produkty a služby disponovali Braillovým písmom. Upozornila na to Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). Na stredajšej tlačovej konferencii poukázala na viacero príležitostí, kde by mohlo byť Braillovo písmo zaužívané. Pripomenula aj nadchádzajúcu zbierku Biela pastelka, ktorej výťažok slúži na pomoc nevidiacim a slabozrakým.

slovakia

left justify in out

"Braille nám chýba na mnohých miestach. Jeho absenciu spôsobuje domnelé využívanie technológií, no sú miesta, kde je ich použitie nepraktické alebo nemožné. Mohol by byť pevnou súčasťou číslovania sedadiel v dopravných prostriedkoch, vozňov vo vlakoch. Mohol by sa využiť v rámci spotrebného tovaru, vďaka čomu by boli produkty v obchode i doma v špajze ľahko identifikovateľné," uviedol hlavný koordinátor Slovenskej autority pre Braillovo písmo Michal Tkáčik.

 

Ozrejmil, že niektoré produkty musia mať Braillovo písmo aj v súčasnosti. "Zo samotnej legislatívy v rámci Európskej únie vyplýva, že musí byť na všetkých liekoch. Taktiež sa často nachádza v novších výťahoch. Niektorí výrobcovia ho dávajú aj na obaly svojich produktov, ale je to veľmi zriedkavé," dodal Tkáčik

ÚNSS poskytuje nevidiacim a slabozrakým potrebné poradenstvo, rehabilitácie a výučbu hmatového písma. "Spočiatku zisťujeme, aká je úroveň jeho hmatových vnemov, a následne prejdeme k nácviku písma so šlabikárom a neskôr i s mechanickým strojom na Braillovo písmo," priblížil vedúci Krajského strediska ÚNSS v Bratislave Tomáš Bako.

 

K dofinancovaniu im pomáha aj výťažok zo zbierky Biela pastelka, ktorá bude prebiehať 22. septembra. Tento rok bude možné darovanie aj bezhotovostne. Do ulíc vyjde 4000 dobrovoľníkov a zbierka bude opäť aj vo vlakoch. "Na najfrekventovanejšej linke z Bratislavy do Košíc vyhradíme priestor v spoločenskom vozni, kde pre cestujúcich budú k dispozícii zástupcovia ÚNSS," ozrejmil šéf Železničnej spoločnosti Slovensko Roman Koreň.

 

Vďaka výnosu zo zbierky môže únia dofinancovať okrem spomínaného poradenstva s výučbou hmatového písma aj poskytované sociálne služby, poradenstvo aj sociálne rehabilitácie. Ide napríklad o nácvik chôdze s bielou palicou, prácu na počítači či dotykovom mobilnom telefóne s hlasovým výstupom či nácvik sebaobsluhy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ÚNSS Foto: Veda na dosah - CVTI SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies