Počasie na Slovensku sa opäť zhorší a to výrazne. Čakajú nás nočné vlny VÝRAZNÝCH lejakov

NETKY.SK • 24 Október 2023, 09:50 • 2 min
Počasie na Slovensku sa opäť zhorší a to výrazne. Čakajú nás nočné vlny VÝRAZNÝCH lejakov

V nadchádzajúcich dňoch nás čaká veľmi sychravé počasie, ktoré na naše územie prinesie množstvo zrážok. To poteší predovšetkým hubárov, nakoľko tí predovšetkým čakajú na vlahu v lese. Zrážky, ktoré nás v nadchádzajúcich dňoch čakajú však budú mať ťažisko sústredené na nočné hodiny.

slovakia

left justify in out

Počasie už po dlhej dobe pripomína jeseň. Vonku sa striedajú slnečnejšie a teplejšie dni s chladnejšími a sychravejšími. V nadchádzajúcich dňoch nás čaká oveľa premenlivejší charakter počasia, ako sme na našom území zažívali uplynulé dni.

Cez strednú Európu totiž budú postupovať jednotlivé tlakové níže, ktoré budú prinášať početné frontálne vlny. Tie počas tohto týždňa prinesú na naše územie významné zrážkové úhrny, v desiatkach milimetrov.

Otvorené atlantické prúdenie

Jeseň na severnej pologuli je typická tým, že povrchové vody oceánov a morí dosahujú najvyššie teploty. Zároveň sa však vzduchová hmota ochladzuje a tento teplotný kontrast spôsobuje výrazné vyparovanie, čo ústí až do formácie jednotlivých tlakových níži.
S nimi sa to teraz rozbehlo ako na bežiacom páse. Jednotlivé tlakové níže sa formujú nielen nad východným Atlantikom a putujú ďalej smerom nad Európu, ale tvoria sa aj v oblasti Stredozemného, či Jadranského mora, ale aj priamo nad vnútrozemím Európy, čo sa udeje hneď o pár hodín.
Prvá tlaková níž sa už v utorok prehĺbi nad Alpami a prinesie na naše územie vlnu zrážok. Ďalšie vlny zrážok prinesú postupujúci tlakové níže z Atlantiku. Tieto tlakové níže budú mať spoločnú jednu vec. Tie najvýdatnejšie zrážkové úhrny totiž prinesú na naše územie v nočných hodinách. Počas dňa bude menej zrážok a poriadny lejak nás čaká najmä počas noci, čo mnohých určite poteší.

Počas nadchádzajúceho víkendu by sa zrážky mali upokojiť a už nás čakajú len v podobe prehánok. Nadchádzajúce dni tak budú sychravé a poriadne upršané. Zrážky sú však viac ako potrebné. V lesoch panuje sucho a so stavom hladiny majú problém aj niektoré slovenské rieky. Problémy sú aj na Dunaji, kde obmedzujú lodnú dopravu, no nadchádzajúce vlny zrážok situáciu v celom našom regióne stabilizujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: imeteo, Foto: imeteo, pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies