Pobodaný asýrsky biskup po návrate z nemocnice opäť káže, má poranené oko + VIDEO

NETKY.SK • 2 Máj 2024, 13:30 • 2 min
Pobodaný asýrsky biskup po návrate z nemocnice opäť káže, má poranené oko + VIDEO

Asýrsky biskup, ktorý bol začiatkom tohto mesiaca pri kázni v kostole v austrálskom Wakeley pobodaný povedal, že v dôsledku incidentu utrpel zrakové postihnutie jedného oka.

slovakia

left justify in out

Dva týždne po bodnutí 15. apríla sa biskup Mar Mari Emmanuel prihovoril zhromaždeným v asýrskom kostole Krista Dobrého Pastiera vo Wakeley počas nedeľnej večernej bohoslužby. Biskup mal počas kázania na pravom oku pásku.

Počas svojej kázne Emmanuel uviedol, že oko možno považovať za „obeť“, informoval The Guardian. Povedal tiež, že to treba brať ako gesto lásky k moslimom. Emmanuel zopakoval, že odpúšťa svojmu útočníkovi.

Vždy sa za teba budem modliť; vždy ti budem priať len to najlepšie," povedal Emmanuel, ktorého bodli počas kázne v priebehu bohoslužby. 53-ročný muž sa po bodnutí niekoľko dní zotavoval v nemocnici.

Duchovný sa podelil o svoje myšlienky o slobode prejavu, keďže v posledných dňoch vypukla právna bitka medzi austrálskou vládou a sociálnou sieťou X.

Sieť X a jej vlastník Elon Musk vyhlásili, že sa odvolajú proti nariadeniu austrálskej vlády, aby platforma odstránila video zobrazujúce útok na biskupa. Platforma čelí denným pokutám vo výške 500 000 USD.

Hovorím našej milovanej, austrálskej vláde a nášmu milovanému premiérovi, váženému pánovi Albanesemu... Každá ľudská bytosť má právo na slobodu prejavu a slobodu vierovyznania, každá ľudská bytosť," povedal Emmanuel.


Budhisti majú právo vyjadriť svoju vieru; hinduisti majú právo vyjadriť svoju vieru; moslimovia majú právo vyjadriť svoje presvedčenie; ateisti majú právo vyjadriť svoje presvedčenie. Kresťania majú tiež právo vyjadriť svoje presvedčenie," dodal podľa The Guardian.

Emmanuel dodal:Nekresťan môže kritizovať moju vieru, môže napadnúť moju vieru, [ale] poviem jednu vec: nech ti Boh odpustí a nech ťa Boh žehná."

Toto je civilizovaný spôsob, intelektuálny spôsob, ako pristupovať k takýmto udalostiam, keď sa stanú," povedal.

Nie je to prvýkrát, čo Emmanuel vyjadril ochotu odpustiť útočníkovi. Niekoľko dní po incidente cirkev vydala zvukové vyhlásenie od Emmanuela, v ktorom zdieľal posolstvo nádeje. Emmanuel vtedy povedal, že sa zotavuje dobre, a svojim priaznivcom tiež odporučil, aby sa za útočníka modlili.

Odpúšťam tomu, kto urobil tento čin. A hovorím mu: Si môj syn. Milujem ťa a vždy sa za teba budem modliť." A ktokoľvek ťa poslal, aby si to urobil, tiež im odpúšťam, v Ježišovom mocnom mene nemám v srdci nič iné, len lásku ku každému, či je ten človek kresťan alebo nie, je to úplne jedno,“ povedal Emmanuel v nahrávke.

Biskupovo vyhlásenie prišlo len niekoľko dní po tom, čo po incidente pred kostolom vypukli napäté protesty, ktoré prinútili stovky policajtov zareagovať a rozohnať dav.

Netreba byť ustarostený alebo znepokojený. A rada všetkým našim milovaným veriacim - potrebujem, aby ste sa správali ako Kristovi," povedal biskup. Pán Ježiš nás nikdy neučil bojovať. Pán Ježiš nás nikdy nenaučil oplácať. Pán Ježiš nám nikdy nepovedal, oko za oko a zub za zub."

Polícia zatkla najmenej päť ľudí za ich údajnú účasť na protestnom násilí.

16-ročný mladík obvinený z pobodania biskupa bol obvinený z trestného činu terorizmu. Identita tínedžera nebola zverejnená. Minulý týždeň orgány činné v trestnom konaní v Austrálii zatkli sedem tínedžerov obvinených z toho, že sú súčasťou extrémistickej siete, ktorej súčasťou je údajne aj 16-ročný podozrivý.

Štyroch tínedžerov obvinili minulý štvrtok zo sprisahania s cieľom naplánovať teroristický útok na Židov niekoľko dní po útoku v kostole, uviedla agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: The Christian Post, The Guardian, AP. Foto: Biskup počas kázania po návrate z nemocnice. (YouTube/Cirkev Dobrého Pastiera)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies