Veľká Británia dodala Poľsku systém protivzdušnej obrany

NETKY.SK • 7 Júl 2022, 10:33 • 2 min
Veľká Británia dodala Poľsku systém protivzdušnej obrany

VARŠAVA - Dodanie systému Sky Sabre oznámil poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

slovakia

left justify in out

Poľský minister obrany tiež uviedol, že tento týždeň do Poľska dorazí aj niekoľko britských tankov Challenger, ktoré tam poskytnú podporu britským vojakom. Británia už vo februári vyslala do Poľska 350 vojakov, ktorí sa pridali k 100 vojakom dovtedy pôsobiacim pri hraniciach s Bieloruskom.

 

Systém obrany bude fungovať pod britským velením, primárne však bude slúžiť na zaistenie bezpečnosti poľského vzdušného priestoru.

 

„Je to výsledok našich pevných vzťahov s Veľkou Britániou a dôkaz (nášho) spoločného úsilia o bezpečnosť východného krídla (NATO)," uviedol na sociálnej sieti. 

 

img


Doručenie a nasadenie tohto systému spoločne s vyslaním 100 ďalších vojakov oznámil ešte v marci počas svojej návštevy vo Varšave britský minister obrany Ben Wallace. Kroky na posilnenie ochrany poľského vzdušného priestoru pred ruskou agresiou boli ohlásené krátko po tom, čo ruské rakety zasiahli v marci vojenskú základňu Javoriv, ktorá sa bežne využíva na výcvik a spoločné cvičenia ukrajinskej armády a jej partnerov z NATO.

 

Pri tomto útoku prišlo o život najmenej 35 ľudí a viac ako 130 ďalších utrpelo zranenia. Sky Sabre je protilietadlový raketový systém stredného doletu, ktorý britská armáda využíva od vlaňajšieho decembra. Wallace po marcových rozhovoroch s Blaszczakom povedal, že tento systém je schopný zasiahnuť cieľ veľkosti tenisovej loptičky letiacej rýchlosťou zvuku.

 

 




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies