Počas ramadánu budú boje v Líbyi pozastavené

NETKY.SK • 30 Apríl 2020, 06:10 • 2 min
Počas ramadánu budú boje v Líbyi pozastavené

KÁHIRA - Líbyjská národná armáda (LNA), ktorá sa snaží dobyť hlavné mesto krajiny Tripolis, v stredu oznámila, že súhlasila s humanitárnym prímerím počas posvätného mesiaca ramadán.

slovakia

left justify in out

Boje sú pozastavené

Hovorca LNA na tlačovej konferencii oznámil, že armáda zastavila všetky vojenské operácie na území Líbye v reakcii na požiadavky medzinárodného spoločenstva o uzavretie humanitárneho prímeria. Úrady sa tak teraz môžu sústrediť na boj s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

 

img

 

Dve vlády 

Medzinárodne uznaná vláda so sídlom v Tripolise sa k prímeriu bezprostredne nevyjadrila. Líbya má dve konkurenčné vlády. Jednu v Tripolise, ktorú podporuje OSN, a druhú v meste Tobruk na východe, ktorú podporuje veliteľ LNA - poľný maršal Chalífa Haftar. Haftar vlani v apríli nariadil svojim silám ofenzívu s cieľom dobyť Tripolis, v rámci ktorej už obsadili veľké časti Líbye.

 

Mier počas ramadánu 

Násilie sa v posledných týždňoch vystupňovalo a obe bojujúce strany sa navzájom obviňujú z útokov na oblasti obývané civilistami. Násilie a zhoršujúca sa humanitárna situácia v krajine sa podľa vyjadrení OSN rovná vojnovým zločinom.

 

Úradujúca osobitná vyslankyňa OSN pre Líbyu Stephanie Williamsová v utorok požiadala počas ramadánu o humanitárne prímerie, ktoré by mohlo viesť k trvalému prímeriu.

 

 

Spoločná vláda nebude 

Haftar predtým oznámil ukončenie platnosti schírátskej dohody o spoločnej vláde, ktorú súperiace líbyjské frakcie uzavreli v roku 2015 v marockom Schíráte po mesiacoch rokovaní sprostredkovaných OSN. Podľa Haftara táto politická dohoda "krajinu zničila a patrí už do temnej minulosti".

 

COVID-19

Líbya zaznamenala viac ako 60 prípadov nákazy koronavírusom a chorobe COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, podľahli dve osoby.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies