Trump: Solejmání plánoval útoky na Ameriku

NETKY.SK • 4 Január 2020, 08:40 • 2 min
Trump: Solejmání plánoval útoky na Ameriku

PALM BEACH - Americký prezident Donald Trump v piatok povedal, že smrťou iránskeho generála Kásema Solejmáního, ktorého pri bagdadskom letisku zabil zrejme americký dron, "sa skončila jeho vláda teroru".

slovakia

left justify in out

Informovala o tom televízia CNN.

 

"Solejmání plánoval v krátkom čase hrôzostrašné útoky (na Američanov). Prichytili sme ho pri čine a ukončili sme jeho život. Nejde nám o zmenu režimu (v Iráne). Agresia iránskeho režimu v oblasti... sa musí skončiť, a to hneď. Včera v noci sme podnikli kroky na ukončenie vojny. Nepodnikli sme kroky na to, aby sme vojnu rozpútali," povedal Trump vo svojom sídle Mar-a-Lago na Floride.

 

 

img

 

Pri útoku na konvoj, ktorý v noci na piatok pravdepodobne prostredníctvom bezpilotného lietadla typu MQ-9 Reaper uskutočnili pri bagdadskom letisku americké ozbrojené sily, zahynul okrem Solejmáního aj veliteľ irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie (PMU) abú Mahdí Muhandis a ďalších päť ľudí.

 

 

img

 

Kásem Solejmání bol veliteľom špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, ktoré operujú v najmä v oblasti Blízkeho východu, ale aj v iných častiach sveta. Zároveň stál na čele iránskej tajnej služby a niektorými expertmi bol po najvyššom duchovnom vodcovi ajatolláhovi Alím Chameneím pokladaný za druhého najvplyvnejšieho muža v Iráne.

 

img

 

USA popreli, že nesú zodpovednosť za sobotňajší útok v Iraku

 

Spojené štáty popreli, že nesú zodpovednosť za útok, ktorý si v sobotu v ranných hodinách severne od Bagdadu vyžiadal najmenej šesť obetí na životoch a niekoľko ťažko zranených. S odvolaním sa na tvít amerického plukovníka Milesa Cugginsa o tom informovala agentúra TASS.

 

"Jednotky operácie Inherent Resolve nepodnikli v posledných dňoch žiadne nálety v oblasti základne pri meste Tádží (severne od Bagdadu)," napísal Cuggins.

 

Svetové médiá v sobotu informovali o údajnom nálete amerických vzdušných síl na predpokladaný konvoj veliteľa šiitských Ľudových mobilizačných síl (al-Hašd aš-Šabí).

 

Spravodajská stanica al-Džazíra neskôr s odvolaním sa na vlastné zdroje uviedla, že pri útoku, ktorý sa odohral na ceste vedúcej k základni síl vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi, zahynulo najmenej šesť ľudí vrátane niekoľkých zdravotníkov. Agentúra Reuters v súvislosti s náletom informovala o ďalších troch osobách, ktoré pri útoku utrpeli vážne zranenia.

 

Predstavitelia šiitských Ľudových mobilizačných síl, ktoré mali byť cieľom náletu, odmietli tvrdenia, že by sa na mieste útoku nachádzal akýkoľvek ich vysokopostavený veliteľ.

 

Inherent Resolve je americká vojenská operácia zameraná na boj proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) v Iraku a Sýrii.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies