Pobyt vo vesmíre zmení aj túto zásadnú vec v ľudskom tele: Už nikdy nebude ako pred tým!

NETKY.SK • 16 Marec 2018, 11:17 • 2 min
Pobyt vo vesmíre zmení aj túto zásadnú vec v ľudskom tele: Už nikdy nebude ako pred tým!

Vedci v tele astronauta, ktorý strávil rok v kozme, odhalili zásadnú zmenu.

slovakia

left justify in out

Misie do vesmíru obvykle trvajú šesť mesiacov. V budúcnosti sa však počíta s oveľa dlhšími časovými úsekmi, ktoré budú astronauti musieť mimo Zeme stráviť pri rozsiahlejších misiách na vzdialené planéty. Preto sa NASA rozhodla realizovať štúdiu, kde pozorovala zmeny v ľudskom tele, ktoré v tomto dôsledku nastávajú. V rámci nej astronaut Scott Kelly strávil v kozme dvakrát toľko času ako obvykle. Po roku na orbite sa podrobil testom. Ich výsledky sa porovnávali s jeho identickým dvojčaťom, ktoré bolo po celý čas na Zemi. A výsledky boli prekvapivé.

 

To, že pobyt vo vesmíre mení výzor už známe bolo. Teraz sa však potvrdil zaujímavejší fenomén. Kellymu sa totiž zmenili gény. Ani po dvoch rokoch od svojho návratu z misie sa sedem percent jeho genetickej výbavy nedostalo do pôvodného stavu. Už teda viac nie je zhodný so svojim dvojčaťom, bratom Markom.

 

Čo za tieto významné zmeny môže? Let do vesmíru je pre organizmus nesporne obrovskou záťažou. Zvyšuje sa zápal, mení sa prísun živín, bunky podliehajú stresu z nedostatku kyslíka, zvyšuje sa prítomnosť oxidu uhličitého. Toto všetko prispelo k poškodeniu mitochondrie a následnej zmene génov.

 

NASA na podobné výskumy kladie veľký dôraz, je totiž dôležité poznať všetky riziká dlhodobého pobytu vo vesmíre pred tým, než sa budú astronauti vysielať na oveľa dlhšie misie.

 

img

Mark Kelly (vľavo) a astronaut Scott Kelly

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies