Po útoku na mešitu v bulharskom Plovdive polícia zadržala 120 ľudí

NETKY.SK • 15 Február 2014, 08:42 • 2 min
Po útoku na mešitu v bulharskom Plovdive polícia zadržala 120 ľudí

SOFIA - Bulharská polícia dnes zadržala viac ako 120 ľudí z radov nacionalistov a futbalových fanúšikov, ktorí zaútočili na mešitu v druhom najväčšom meste krajiny - v Plovdive.

slovakia

left justify in out

Ako spresnila agentúra Reuters, útoku predchádzalo zhromaždenie asi 2000 ľudí pred súdom v Plovdive, ktorý sa dnes zaoberal odvolaním v kauze vrátenia mešity v stredobulharskom meste Karlovo. Mešita bola majetkom štátu viac ako sto rokov a jej návrat pod svoju správu chce dosiahnuť úrad hlavného bulharského muftiho.  
      

Od súdu sa demonštranti vydali na pochod k miestnej mešite, pričom vykrikovali rasistické heslá. Mešitu chránili policajti, do ktorých demonštranti začali hádzať kamene, zápalné fľaše a delobuchy. Podľa polície jeden jej príslušník utrpel zranenie. Bulharská televízia odvysielala zábery na niekoľkých demonštrantov, ktorí v potýčkach s políciou utrpeli zranenia, najmä v oblasti hlavy.   
      

Polícia zatkla asi 120 účastníkov protestného pochodu ulicami Plovdivu, pričom ôsmich z nich prokuratúra už aj obvinila z výtržníctva, ohrozovania náboženskej slobody a xenofóbie.  
      

Úrad hlavného muftiho útok na mešitu odsúdil a upozornil, že pokusy vyvíjať nátlak na súdy ohrozujú demokraciu v krajine. Úrad vedie momentálne 26 súdnych sporov, v ktorých ide o vrátenie 29 mešít a ďalšieho majetku v rôznych častiach Bulharska. Časť bulharskej verejnosti, ktorá sa väčšinovo hlási k pravoslávnemu kresťanstvu, sa proti tomu ohradila. 
      

Moslimskú vieru vyznáva asi 13 percent z celkovo 7,3 milióna Bulharov, pripomenula agentúra Reuters.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies