Po Ukrajine chce Biden začať vyzbrojovať aj Taiwan

NETKY.SK • 30 August 2022, 09:43 • 2 min
Po Ukrajine chce Biden začať vyzbrojovať aj Taiwan

TCHAj-PEJ/ WASHINGTON - Podľa najnovších informácií, Bidenova administratíva plánuje formálne požiadať Kongres o schválenie zbraní pre Taiwan v najbližších dňoch.

slovakia

left justify in out

Balík vojenskej pomoci pre Taiwan má zahŕňať 60 rakiet AGM-84L Harpoon Block II za 355 miliónov USD, 100 taktických rakiet vzduch-vzduch AIM-9X Block II Sidewinder za 85,6 milióna USD a 655,4 milióna USD na kontrakt na prehľadový radar. Rakety Sidewinder budú vyzbrojovať bojové lietadlá F-16 vyrobené pre Taiwan v USA. 

 

img


Konečný predaj musia po schválení v americkom senáte podpísať predsedovia demokratov i republikánov z Výboru pre zahraničné vzťahy. Dotknutí zástupcovia sa zatiaľ nevyjadrili, či k podpisu dôjde. USA dodržiavajú takzvanú politiku jednej Číny načrtnutú v zákone o vzťahoch s Taiwanom z roku 1979, ktorá stanovuje, že USA nenadviažu formálne diplomatické vzťahy s Tchaj-pejom. Na druhej strane, ale v posledných rokoch otvorene podporujú nezávisloť Taiwanu. 

 

img

 

Vzťahy medzi Čínou a Amerikou sú na bode mrazu po návšteve predsedníčky amerického Kongresu Nancy Pelosiovej. Ovtedy Amerika vyslala na Taiwan v krátkom časovom slede niekoľko ďalších delegácií. Siedma flotila amerického námorníctva v nedeľu oznámila, že dva jej krížniky „preplávali koridorom v prielive, ktorý sa nachádza mimo výsostných vôd pobrežných štátov." 

 

Manéver podľa americkej armády dokazuje zapojenie Spojených štátov „v prospech slobodného a otvoreného indopacifického regiónu." Oznámené bolo aj vojenské cvičenie amerického námorníctva, ktoré sa má uskutočniť v najbližších týždňoch. 

 

img

 

Čínska armáda uviedla, že pohyb amerických lodí sleduje. Dodala, že jej jednotky sú vo vysokom stupni pohotovosti a sú pripravené reagovať na akúkoľvek provokáciu. Peking zároveň pokračuje v ohlásených i neohlásených vojenských cvičeniach v Taiwanskom prielive. 

 

Z domova: Rezort obrany obhajuje nákup cukroviniek za 200 tisíc eur pre vojakov NATO

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies