Po stopách k digitálnemu euru: Vymizne hotovosť z peňaženiek?

NETKY.SK • 26 Október 2023, 20:25 • 2 min
Po stopách k digitálnemu euru: Vymizne hotovosť z peňaženiek?

Európska komisia sa vyjadrila, že začiatkom ďalšieho roka bude predkladať návrh zákona na digitálne euro. Tento návrh bude slúžiť ako právny základ na prebiehajúce technické práce Európskej centrálnej banky na virtuálnej verzii eurovej bankovky alebo mince. Okrem pohodlia, ktoré môže ponúkať digitálne euro, sa bude zaoberať aj otázkami ochrany súkromia.

slovakia

left justify in out

Budeme čoskoro platiť digitálnym eurom? Nahradilo by to hotovosť? a pre koho to je?

Inovatívny nápad?

Európska komisia sa vyjadrila, že začiatkom ďalšieho roka bude predkladať návrh zákona na digitálne euro.
Tento návrh bude slúžiť ako právny základ na prebiehajúce technické práce Európskej centrálnej banky na virtuálnej verzii eurovej bankovky alebo mince.

Centrálne banky po celom svete vyvíjajú virtuálne peniaze, aby sa uistili, že nie sú podkopané rastúcou popularitou kryptomien. To inšpirovalo Big Tech, aby hľadali spôsoby, ako vstúpiť na trh platieb. 

 

 

"Ak to neurobíme my, urobia to iní"

"Ak túto požiadavku neuspokojíme my, urobia to iní," povedal v polovici novembra europoslancom člen Výkonnej rady ECB Fabio Panetta. "Ako spoluzákonodarcovia budete hrať kľúčovú úlohu pri akýchkoľvek zmenách legislatívneho rámca EÚ, ktoré môžu byť potrebné na zavedenie digitálneho eura."
ECB v aktuálne vykonáva interné experimenty s digitálnym eurom. Očakáva, že na prototype začne pracovať koncom roka 2023.

 

Čo poháňa tento krok?

Po prvé, takýto prístup môže pomôcť ochrániť verejné peniaze pred prudkým nárastom kryptomien, ako je bitcoin.

Obhajcovia mien prevádzkovaných centrálnou bankou tvrdia, že centralizovaná autorita poskytuje stabilitu a umožňuje menovej politike riešiť ekonomické výzvy – na rozdiel od decentralizovaných a neregulovaných kryptomien známych svojou vysokou volatilitou (miera kolísania hodnoty aktíva, pozn.red).

Riziká pre stabilitu finančného systému – kde ľudia vyberajú veľké množstvo peňazí z bankového systému, aby ich vložili do svojich digitálnych peňaženiek – sú minimálne, zistila štúdia pre Komisiu. 

Spotreba nižšia ako 3000 eur na domácnosť by podľa vedcov nepredstavovala žiadne významné riziká pre finančnú stabilitu .
Stabilita stablecoinov závisí od subjektu, ktorý ich vydáva . Centrálne banky majú dôveryhodnosť a vymožiteľnosť na udržanie hodnoty meny v priebehu času, poznamenáva Európska komisia.

Vyše polovica je za bezhotovostné platby

Tento krok napokon reaguje na zvýšené používanie digitálnych peňazí, ako sú online platby a hotovosť a karty od pandémie COVID-19. Údaje Komisie ukazujú, že 55 percent občanov EÚ uprednostňuje bezhotovostné platby, 22 percent uprednostňuje hotovosť a 23 percent neuprednostňuje žiadnu platbu.

 

Kde ešte spustili digitálne meny?

Podľa Atlantic Council 11 krajín naplno spustilo digitálnu menu. Čína bola prvou veľkou ekonomikou, ktorá v roku 2019 spustila pilotný projekt, ktorý v súčasnosti dosahuje 260 miliónov ľudí a testuje sa vo viac ako 200 scenároch, z ktorých niektoré zahŕňajú verejnú dopravu, stimulačné platby a elektronický obchod. Tieto krajiny teda poskytujú možnosť digitálnej meny, no v žiadnej krajine to zatiaľ nie je hlavná mena

Celkom 130 krajín, ktoré predstavujú 98 percent svetového HDP, skúma digitálnu menu centrálnej banky (CBDC), zistil sledovač digitálnej meny Atlantic Council. To je takmerštvornásobný nárast oproti máju 2020, keď o nich uvažovalo len 35 krajín.

Obavy o súkromie

Okrem pohodlia, ktoré môže ponúkať digitálne euro, sa bude zaoberať aj otázkami ochrany súkromia. V súčasnosti môžu súkromní emitenti stabilných mincí a krypto aktív využívať osobné údaje ľudí na komerčné účely. Naproti tomu míňanie digitálneho eura bude ako míňanie hotovosti vybratej z bankového automatu.

„Nikto by nevidel, za čo ľudia platia, keď používajú digitálne euro offline,“ uviedla Komisia.

"Banky, dokonca ani ECB [Európska centrálna banka], by nevideli a neboli schopní vystopovať osobné údaje alebo údaje ľudí," dodala komisia na tlačovej konferencii.

Ochrana osobných údajov

Online platby ponúkajú rovnakú úroveň ochrany údajov ako súkromné ​​digitálne platobné prostriedky: PPS majú prístup k určitým osobným údajom potrebným na vykonávanie platieb, predchádzanie podvodom a boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu. 

Prioffline platbách je úroveň ochrany osobných údajov ešte vyššia: PSP vidia iba tie isté údaje ako v prípade výberu hotovosti z bankomatu, pričom nikto nevidí, za čo používatelia platia.

Technické vlastnosti

Digitálne euro bolo možné držať a používať na platby online aj offline, tj bez akéhokoľvek internetového pripojenia. Digitálne platobné transakcie v eurách musia byť zúčtované okamžite (iba v priebehu niekoľkých sekúnd).

Poskytovatelia platobných služieb, ktorí distribuujú digitálne euro, musia dať používateľom na výber, či budú využívať digitálne frontendové služby vyvinuté PSP alebo ECB na prístup a používanie digitálnych platobných služieb v eurách. 

Okrem toho musia výrobcovia mobilných zariadení a poskytovatelia elektronických komunikačných služieb povoliť poskytovateľom front-endových služieb účinnú interoperabilitu s hardvérovými a softvérovými funkciami potrebnými na ukladanie a prenos údajov na spracovanie digitálnych transakcií v eurách za spravodlivých, primeraných a nediskriminačných podmienok. 

Okrem toho sa ECB bude snažiť v maximálnej možnej miere zabezpečiť, aby normy upravujúce digitálne platobné služby v eurách boli interoperabilné s príslušnými normami upravujúcimi súkromné ​​digitálne platobné prostriedky.

Nariadenie o digitálnom eure však nezastáva stanovisko k tomu, či by sa digitálne euro malo vydávať centralizovaným alebo decentralizovaným spôsobom, napríklad pomocou technológie distribuovanej účtovnej knihy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: politico.eu, weforum.org, freshfields.com. foto: euronews.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies