Je rozhodnuté! Múzeum SNP prejde pod rezort obrany

NETKY.SK • 1 Jún 2021, 12:54 • 2 min
Je rozhodnuté! Múzeum SNP prejde pod rezort obrany

BRATISLAVA – Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá súhlasí s presunutím Múzea Slovenského národného povstania (SNP) pod Ministerstvo obrany SR.

slovakia

left justify in out

Uviedol to po rokovaní výboru jeho predseda Kristián Čekovský (OĽaNO). Dodal, že tak uzniesli potom, čo si vypočuli argumenty vedenia Ministerstva obrany SR, Ministerstva kultúry SR a riaditeľa Múzea SNP. 

 

Výbor vo svojom uznesení zároveň požiadal obe ministerstvá, aby zostalo zachované kultúrne, historické a vedecké poslanie tejto inštitúcie.

 

Múzeru prejde pod rezort obrany
Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) ide všetkým o to isté, a to je rast Múzea SNP. Zároveň po skončení dnešného výboru podotkol, že vojakom a aj vojenským historikom na tom záleží, keďže obdobie SNP považujú za vrcholný moment slovenskej histórie.

 

Dodal, že urobia všetko preto, aby celá téma SNP bola bližšie k ľuďom. Verí, že prechod pod jeho rezort to umožní.

Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) zdôraznila, že cieľom presunu múzea je jeho zatraktívnenie, zachovanie jeho účelu a poslania a zlepšenie fungovania.

 

Poukázala, že na Slovensku pôsobí Vojenský historický ústav, ktorý sa podľa nej tématicky zameriava na veľmi podobné dejinné obdobie ako Múzeum SNP.

 

„Pre mňa toto dúchanie emócií a protisíl mi príde nie celkom racionálne. Mne príde racionálne, že pokiaľ máme dve takéto inštitúcie, tak sa vedia spojiť do jedného celku, ktorý bude fungovať lepšie ako ten, ktorý funguje doteraz,“ zhodnotila.

 

Kritika prišla zo strany Hlas-SD
Bývalá ministerka kultúry SR a poslankyňa NR SR Ľubica Laššáková (Hlas-SD) vníma rozhodnutie výboru ako nepochopenie historického rozmeru Múzea SNP.

 

Podotkla, že nejde o sklad zbraní, ale ide o ikonické miesto boja za národné oslobodenie. Dodala, že múzeum rieši aj súdne povojnové procesy, dejiny holokaustu či sociálne a ekonomické prostredie v rokoch 1938-1945.

 

Podľa nej ani dnes nedostali odpovede na otázky, prečo sa vedenie ministerstva kultúry rozhodlo delimitovať toto múzeum na rezort obrany a či ostane Múzeum SNP po prechode v celku, alebo sa roztrhne.

 

„Ak máme problém so štatutárom, tak nemeňme zriaďovateľa, ale urobme si poriadok so štatutárom,“ povedala. Vníma to ako politické rozhodnutie.

 

Prečítajte si tiež: Laššáková žiada zvolanie mimoriadneho zasadnutia výboru parlamentu pre kultúru

 

Múzeum príde o rozhodovacie právomoci

Riaditeľ múzea SNP Stanislav Mičev vníma, že problematika presunu múzea pod obranu sa personifikuje na jeho osobu. To odmietol a poznamenal, že tento presun je nesystémovým krokom, ktorý do budúcna pre slovenské múzejníctvo môže priniesť výrazný impulz, že sa podobným spôsobom budú riešiť múzea vyšších územných celkov.

 

Vysvetlil, že ak sa Múzeum SNP presunie pod Vojenský historický ústav, stratí tak právnu subjektivitu, ktorú preberie práve daný ústav. Podľa neho tým pádom múzeum nebude môcť samostatne o sebe rozhodovať, napríklad pri využití pridelených financií.


Milanová a Naď na tlačovej besede 5. mája informovali, že sa Múzeum SNP stane súčasťou Vojenského historického ústavu, ktorý patrí pod rezort obrany. Prevod správy múzea pod rezort obrany by sa podľa Naďa mohol uskutočniť začiatkom roka 2022.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies