Po prvých ochladeniach tu máme opäť teplejšie počasie

NETKY.SK • 4 November 2019, 08:02 • 2 min
Po prvých ochladeniach tu máme opäť teplejšie počasie

BRATISLAVA - Na rozdiel od vysokých teplôt takmer na celom území Slovenska v druhej polovici októbra bolo v závere mesiaca veľmi chladno. Teplota vzduchu klesla počas noci na viacerých miestach pod bod mrazu. V súčasnosti je už situácia iná a v posledných hodinách sa výrazne oteplilo.

slovakia

left justify in out

"Noc z 30. na 31. októbra bola prvou, keď sa vytvorili vhodné podmienky na výraznejší pokles teploty vzduchu na území Slovenska," uviedli meteorológovia z SHMÚ. S výnimkou juhozápadu krajiny bola väčšinou zmenšená oblačnosť. Na väčšine územia dokonca aj zoslabol vietor. Podľa dostupných údajov z automatických staníc bolo najchladnejšie na Lomnickom štíte, kde namerali minimálnu teplotu -12,1 stupňa Celzia.

 

img

 

Posledná októbrová noc bola porovnateľné chladná, aj keď najnižšie minimum bolo vyššie ako noc predtým. Nasledujúce dve noci sa situácia ale zmenila. "Okrem toho, že pribudla oblačnosť, začal fúkať aj juhovýchodný až južný vietor. Prvé dve neovembrové noci bolo o poznanie teplejšie, ale stále sa vyskytli lokality, kde aj výraznejšie mrzlo," priblížil SHMÚ. V noci zo soboty (2. 11.) na nedeľu však mrzlo už len ojedinele.

 

img

 

Naopak, lokality citlivé na juhovýchodný vietor zaznamenali pomerne teplú noc a napríklad v Kamanovej na juhozápade Slovenska bolo teplotné minimum 9,2 stupňa Celzia. Teploty na tejto stanici podľa SHMÚ ovplyvňoval predovšetkým juhovýchodný vietor, ktorý premiešaval prízemnú vrstvu ovzdušia a bránil tak poklesu teploty vzduchu.

 

img

 

Na staniciach na Lomnickom štíte ani na Skalnatom plese teplota vzduchu ani v noci výrazne neklesala. "Príčinou bol práve silnejúci prílev teplého vzduchu vo vyšších vrstvách ovzdušia, ktorý sa výrazne prejavuje najmä na staniciach vo vysokých horských polohách," tvrdia meteorológovia.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies