Miliardár rozdá svojim fanúšikom na twitteri rozprávkové imanie

NETKY.SK • 10 Január 2020, 08:10 • 2 min
Miliardár rozdá svojim fanúšikom na twitteri rozprávkové imanie

Japonský miliardár Jusaku Maezawa rozdá celkom jednu miliardu jenov (asi 208 miliónov Sk) tisícke ľudí, ktorí ho sledujú na twitteri. Zaujíma ho, či im tento sociálny experiment, ako to nazval, prinesie šťastie, informovala agentúra Reuters. Maezawa experiment spája s myšlienkou základného nepodmienečného príjmu.

slovakia

left justify in out

Po milióna jenov (8 236 645 eur) od Maezawy dostane náhodne vybraných 1000 ľudí, ktorí ho sledujú na twitteri a ktorí zdieľali jeho príspevok o experimente z 1. januára. Ako im dar ovplyvní život, má podliehať pravidelnému podrobnému dopytovaniu.

 

"Je to vážne mienený sociálny experiment," povedal Maezawa na serveri YouTube. Dúfa pritom, že jeho počin pritiahne pozornosť nielen akademikov, ale tiež ekonómov.

 

Drahé koníčky

Maezawa zbohatol vďaka internetového obchodu s oblečením Zozotown, ktorý založil v roku 2004. Je presláveným zberateľom obrazov a športových vozidiel. Bude tiež prvým vesmírnym turistom, ktorý sa vydá so spoločnosťou SpaceX na obežnú dráhu okolo Mesiaca.

 

Podnikateľ je známy tiež vďaka svojim predstavám o svete bez peňazí. Najnovšie experiment spája s myšlienkou základného nepodmienečného príjmu, teda pravidelne vyplácané sumy všetkým občanom danej krajiny, bez ohľadu na to, či dotyčný pracuje, alebo je nezamestnaný.

 

 

Pokusy s nepodmieneným príjmom
"Základne nepodmienený príjem znamená pravidelnú sumu, ktorá poskytuje pocit bezpečia. To, čo ponúka Maezawa, je niečo úplne iné," tvrdí však ekonóm Tošihiro Nagahama zo spoločnosti Dai-ichi Life Research Institute.

 

O zavedení základného príjmu sa diskutuje v niekoľkých krajinách, vrátane napríklad Nemecka. Na celoštátnej úrovni garantovaný príjem pre všetkých občanov odmietli v roku 2016 v referende Švajčiari.

 

Podľa návrhu mal činiť 2500 frankov (2 297 eur) mesačne. Na druhú stranu chcelo Švajčiarsko zrušiť všetky sociálne dávky, podpory a príspevky.

 

Fínsko vlani vo februári došlo k záveru, že nepodmienečný základný príjem robí ľudí šťastnejšími, ale nevedie k vyššej zamestnanosti. Pri fínskom experimente bolo dvom tisícom náhodne vybraných nezamestnaných mesačne vyplácaných 560 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies