Vládne OĽANO chce v NRSR presadiť zákon o odoberaní vysokoškolských titulov

NETKY.SK • 28 August 2020, 10:04 • 2 min
Vládne OĽANO chce v NRSR presadiť zákon o odoberaní vysokoškolských titulov

BRATISLAVA - Novela by sa mala vzťahovať na záverečné práce, no odovzdané len od roku 2021.

slovakia

left justify in out

Po novom už rektori 

Poslanci z vládnej strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) na najbližšej schôdzi parlamentu 2. septembra predložia návrh novely vysokoškolského zákona, ktorá umožní rektorom odnímať vysokoškolské tituly.

 

img

 

Záverečné práce 

Novela by mala podľa hovorkyne strany Dáši Macaríkovej vstúpiť do platnosti od začiatku roku 2021 a bude sa vzťahovať na záverečné práce študentov odovzdané po januári 2021, keďže nezavádza princíp retroaktivity. Zavádza však princíp, "kto akademický titul prideľuje, ten ho odníma."

 

Kopírovanie, použitie inej práce 

Macaríkova priblížila, že o neplatnosti štátnej skúšky by po novom mohol rozhodnúť rektor univerzity. Urobiť tak môže v prípade, ak záverečnú prácu alebo jej časť preukázateľne nevypracoval absolvent, alebo absolvent úmyselne neoprávnene použil časť inej práce, či ju dokonca skopíroval celú a takto získal výhodu, ktorá mu dopomohla k ukončeniu štúdia.

 

img

 

Ak spáchal trestný čin 

Konať bude môcť tiež, ak bol absolvent právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin, ktorý mu dopomohol získať titul, teda ak o porušení pravidiel jeho získania rozhodne súd.

 

Je to len začiatok
Jeden z predkladateľov novely, predseda Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Richard Vašečka (OĽaNO) uviedol, že kauzy diplomových prác politikov odkryli zásadný problém slovenského vysokého školstva.

 

img

 

"Študenti sa musia učiť kvôli vzdelaniu, vedomostiam a nie len kvôli tomu, aby získali titul, ktorý síce vyzerá efektne na vizitke, ale nie je zárukou vzdelania. Na zvýšenie kvality štúdia však musíme urobiť podstatne viac zmien ako len túto," upozornil. Novela je podľa neho prvým krokom k tomu, aby bolo slovenské vysoké školstvo kvalitnejšie a spravodlivejšie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona