Po Nancy Pelosiovej zamierila na Taiwan celá delegácia. Čo na to Čína?

NETKY.SK • 15 August 2022, 12:48 • 2 min
Po Nancy Pelosiovej zamierila na Taiwan celá delegácia. Čo na to Čína?

TCHAJ-PEJ - Ešte ani nestihlo vychladnúť napätie po návšteve predsedníčky Kongresu Nancy Pelosiovej, máme tu nový krok zo strany Ameriky.

slovakia

left justify in out

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen prijala v pondelok v prezidentskom paláci delegáciu amerického Kongresu. Táto návšteva opätovne vyvolala napätie medzi Taiwanom a Čínou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Poslanci Kongresu, ktorí pricestovali v nedeľu, sa v pondelok stretli aj s taiwanskými zákonodarcami. Táto dvojdňová návšteva je súčasťou ich dlhšej cesty po indotichomorskej oblasti. Na Taiwane majú rokovať o vzťahoch s USA, o regionálnej bezpečnosti, o obchode a globálnych dodávateľských reťazcoch a o klimatickej zmene.

 

img

 

Peking túto návštevu označil za ďalšiu „provokáciu" a ohlásil nové vojenské cvičenie v okolí Taiwanu s cieľom zvýšiť nátlak na tento ostrov i na USA. Hovorca čínskeho ministerstva obrany uviedol, že ide  o „otvorené  porušenie" dohôd medzi Čínou a Spojenými štátmi a o narušení zvrchovanosti a územnej celistvosti Číny. Manévre námorných a vzdušných síl Číny v okolí Taiwanu majú podľa hovorcu slúžiť ako odstrašujúci prostriedok. 

 

Z domova: Hamran: Pre hoaxy umierali ľudia na covid, pri Ukrajine je to ešte vážnejšie

 

img

 

Americké námorníctvo v piatok oznámilo, že v priebehu nasledujúcich týždňov usporiada cvičenie v Taiwanskom prielive zamerané na demonštráciu princípu slobody námornej dopravy. Oznámil to v piatok koordinátor Bieleho domu pre záležitosti Ázie a Tichomoria Kurt Campbell. Informuje o tom TASR na základe správ agentúry AFP.

Podľa Campbella budú americké sily naďalej operovať v oblastiach, kde to umožňuje medzinárodné právo. „Je to v súlade s naším dlhodobým záväzkom voči slobode námornej dopravy," vyhlásil.

 

Prečítajte si tiež: Kissinger: Amerika stojí na prahu vojny s Čínou a Ruskom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies