AKTUALIZÁCIA: Volodymyr Zelenskyj sa prihovoril poslancom v slovenskom parlamente

NETKY.SK • 10 Máj 2022, 12:16 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Volodymyr Zelenskyj sa prihovoril poslancom v slovenskom parlamente

BRATISLAVA - Ukrajinský prezident sa dnes krátko po 12:00 spojil so slovenskými poslancami v Národnej rade (NR) SR cez videohovor.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa Slovensku poďakoval za solidaritu a pomoc, ktorú poskytujeme Ukrajine. Vo videopríhovore poslancom Národnej rady (NR) SR zároveň vyzval na pokračovanie pomoci, a to v obrannej oblasti, v téme sankcií i v podpore európskej perspektívy Ukrajiny. Vyzval Slovensko, aby bolo hlasom Ukrajiny v EÚ.

 

img

 

Ukrajina si podľa tamojšej hlavy štátu cení obrannú podporu od Slovenska. „Bolo by dobré, aby sa to od vás naučili aj iné krajiny Európy a sveta,“ povedal Zelenskyj s tým, že Ukrajina si cení aj našu solidaritu s Ukrajinou na úrovni EÚ.

 

Zelenskyj pripomenul, že krok Ruska hovorí o tom, že chce „zotrieť v prach ukrajinskú samostatnosť a Rusko začalo ísť proti celej Európe“, pričom sa to začalo Ukrajinou. Každá krajina chce podľa neho žiť voľne a slobodne a samostatne si vyberať svoju budúcnosť, v akých zoskupeniach chce byť a tiež s kým chce alebo nechce obchodovať.

 

Prečítajte si tiež: Slovensko sa pri vojne na Ukrajine postavilo na správnu stranu dejín, vyhlásil premiér

 

Slovenský premiér Eduard Heger (OĽaNO) bol podľa Zelenského jeden z prvých „zahraničných priateľov“, ktorí videli hrôzy na predmestí Kyjeva. Pripomenul masakre na civilistoch či rozstrieľané školy. Rusko označil za tyraniu, ktorá chce pokoriť nás všetkých. „To by sme mali zastaviť my všetci v Európe,“ vyhlásil. Ak totiž podľa jeho slov nezastavíme ruské vojská pre zločiny, ktoré urobili v ukrajinskej Buči a Boroďanke, môžu prísť podľa neho aj na územie Slovenska.

 

„Prvý a hlavný nástroj, aby sme ich premohli, sú zbrane. Ukrajinci budú stále pamätať, ako Slovensko poskytlo to, čo sme naozaj potrebovali a je potenciál, aby sme v tom mohli pokračovať. Hovorím o lietadlách a helikoptérach,“ skonštatoval Zelenskyj.

 

img

 

Súčasťou obrany sú podľa neho aj sankcie, nemali by slabnúť. Vyhlásil, že avizovaný šiesty balík sankcií je potrebný. „Potrebné sú aj energetické sankcie. Rozumieme, že je to pre vás ťažké,“ odkázal Slovensku.

 

Ukrajina podľa neho rozumie, že otázka ruskej nafty a náhrady je pre nás ťažká. Pripomenul, že Rusko bolo výrazným dodávateľom plynu na Ukrajinu. „Všetko sa to končilo plynovou vojnou a nakoniec aj konečnou zmluvou, ktorá ohrozovala našu suverenitu,“ povedal. Rusi chceli dať podľa neho Ukrajine zľavy, ale bolo to len „prekrytie" pre vydávanie ruských pasov Ukrajincom, „pre propagandu a pomalú anexiu" a vtrhnutie na ukrajinské územie v roku 2014.

 

Možno vás zaujme: Frustrovaný Putin môže byť ešte nebezpečnejší, vyhlásil litovský minister

 

Ukrajina prešla podľa Zelenského cestou a omylmi, ktorým sa môže vyhnúť Slovensko a Európa. „Treba odmietnuť naftu, pretože je to otázka slobody, tá sloboda má takú cenu,“ dodal s tým, že by sme nemali byť tak politicky závislí od ruského plynu.

 

img

Poslanci ĽSNS odchádzajú počas prejavu

 

Rusko sa podľa ukrajinského prezidenta pokúša vydierať EÚ. „Mali by sme na vydierania odpovedať tak, že by sme mali viac integrovať a spoločne obraňovať naše hodnoty. Chceme napredovať do EÚ a byť spojencami. Po viac ako dvoch mesiacoch vojny Ukrajinci spolu s našimi priateľmi tu a v celej Európe prejavili solidaritu, čo sa týka slobody a preukázali to, že Rusko nebude vedieť zopakovať rok 1968 a rozšíriť tyraniu,“ povedal slovenským poslancom.

 

Šéf NR SR Boris Kollár (Sme rodina) vyjadril podporu Ukrajine a nádej, že sa podarí dosiahnuť mier. „Som si vedomý toho, aké ťažké a náročné obdobie zažívate,“ uviedol Kollár s tým, že si váži vystúpenie Zelenského.

 

img

 

Počas príhovoru boli v pléne okrem poslancov aj premiér Heger a väčšina jeho kabinetu. Na balkóne rokovacej sály bol prítomný i ukrajinský veľvyslanec Jurij Muška. Na príhovore sa nezúčastnili nezaradení poslanci z mimoparlamentného hnutia Republika ani poslanci z ĽSNS a Smeru-SD.

 

K téme: Ukrajina je o krok bližšie k prijatiu do EÚ




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies