Babiš: Vláda asi vyhlási karanténu pre celé Česko

NETKY.SK • 15 Marec 2020, 13:37 • 2 min
Babiš: Vláda asi vyhlási karanténu pre celé Česko

PRAHA - V dôsledku ďalšieho šírenia nového typu koronavírusu česká vláda pravdepodobne vyhlási karanténu pre celé Česko.

slovakia

left justify in out

Vyhlásená karanténa

V nedeľu to vo vysielaní televízie Prima vyhlásil český premiér Andrej Babiš. Krátko predpoludním sa totiž zvýšil počet nakazených v krajine na 231. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

 

Babiš predpokladá, že v nedeľu večer sa číslo infikovaných ešte zvýši na tri stovky. "Smerujeme k zásadnému opatreniu... Pravdepodobne k tomu maximálnemu," povedal Babiš. Neskôr dodal, že by išlo o karanténu pre celé Česko.

 

Podľa Babiša je dôležité, aby ľudia chodili len do práce a z práce domov. Hromadnú dopravu podľa Babiša obmedzenia nečakajú. Babiš tiež pokladá za potrebné, aby najmä starí ľudia zostávali doma.

 

Nemocnice, ambulantní lekári i zubári by mali podľa premiéra odložiť všetky preventívne a nedôležité výkony, ktoré sa dajú odložiť.

 

Minister vnútra Jan Hamáček sa nechcel k možnosti vyhlásenia karantény pre celú Českú republiku vyjadrovať. "Kým návrh neprerokujeme vo vláde, nebudem sa k nemu vyjadrovať," povedal denníku Právo.

 

Česká vláda už zaviedla mnohé preventívne opatrenia s cieľom obmedziť šírenie nákazy. Uzavreté sú niektoré obchody a služby. V krajine zavreli školy, divadlá, kiná aj iné kultúrne inštitúcie. Obmedzenia sa týkajú aj cestovania do zahraničia, od polnoci bude pre Čechov platiť úplný zákaz vycestovať.

 

img

 

Rakúsko ohlásilo ďalšie sprísnenie opatrení 

Ako oznámil kancelár Sebastian Kurz na pôde rakúskeho parlamentu, počnúc utorkom budú musieť byť zatvorené všetky reštaurácie aj športoviská. Doteraz mohli mať reštaurácie otvorené do tretej poobede. Krajina okrem toho zastavuje letecké spojenie s viacerými štátmi vrátane Veľkej Británie, Ukrajiny a Ruska. Rakúska vláda už v piatok rozhodla o tom, že od pondelka budú po celej krajine zatvorené všetky predajne a obchodné prevádzky s výnimkou obchodov s potravinami, lekární, benzínových púmp, pôšt a bánk.


img
Do úplnej karantény vláda uzatvorila horské mesto St. Anton am Arlberg v Tirolsku a tiež celé údolie Paznauntal, ktoré leží na pomedzí Tirolska a Voralberska a v ktorom sa nachádza viacero menších obcí.

Kurz už v piatok vyzval všetkých ľudí, aby - pokiaľ sa len trochu dá - pracovali z domu. "Počnúc pondelkom musíme zredukovať naše verejné životy na minimum," povedal kancelár.

Rakúsko doteraz zaznamenalo v súvislosti s novým koronavírusom jednu obeť, nákaza sa potvrdila zatiaľ u 800 ľudí.

 

Na celom svete sa novým koronavírusom nakazilo už takmer 160-tisíc ľudí, a už 5 956 osôb ochoreniu podľahlo. Najviac obetí, 3 199, pochádza z Číny, kde sa však už šírenie nákazy podarilo dostať pod kontrolu. Nasleduje Taliansko s 1 441, Irán so 724, Španielsko so 197, Francúzsko s 91 a Južná Kórea so 75 obeťami.

Česká republika hlási 231 nakazených, Poľsko tri obete a 104 nakazených. Na Slovensku sa nákaza potvrdila u 54 ľudí, v Maďarsku u 32 a na Ukrajine u troch, z ktorých jeden zomrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies