Po dvoch dňoch erupcie sopky na Aljaške je letecká doprava v pohotovosti

NETKY.SK • 28 Január 2017, 10:49 • 2 min
Po dvoch dňoch erupcie sopky na Aljaške je letecká doprava v pohotovosti

ANCHORAGE - Varovanie najvyššieho stupňa pre lietadlá vydalo dnes po dvoch dňoch erupcie sopky na Aleutských ostrovoch Aljašské vulkanologické observatórium (AVO).

slovakia

left justify in out

Vulkanológovia uviedli, že dosiaľ posledný výbuch sopky Bogoslof - nachádzajúcej sa na rovnomennom ostrove - nastal dnes skoro ráno aljašského času. Mrak sopečného popola vystúpil do výšky vyše siedmich kilometrov.

Agentúra AP v tejto súvislosti napísala, že vulkanický popol vo výške nad šesť kilometrov môže ohroziť leteckú premávku medzi Áziou a Severnou Amerikou.

Stupeň varovanie zvýšili po dnešnej erupcii z oranžového na červený - najvyšší - stupeň. Observatórium uviedlo, že mrak sopečného popola mohol vystúpiť až do výšky viac ako deviatich kilometrov.

Sopka je aktívna od polovice decembra, vulkanológovia zaznamenali od toho času viac než 25 erupcií. Predpokladá sa, že sopka by mohla byť pravidelne činná ešte niekoľko mesiacov.

Posledná vlna erupcie sa začala vo štvrtok.

Sopka Bogoslof sa nachádza približne 1350 kilometrov na juhozápad od aljašského mesta Anchorage.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies