Po dlhšej prestávke sa dnes opäť stretnú vládni lídri

NETKY.SK • 11 Október 2010, 11:23 • 2 min
Po dlhšej prestávke sa dnes opäť stretnú vládni lídri

Po dlhšej prestávke sa dnes opäť stretnú vládni lídri

slovakia

left justify in out

Takmer tri týždne sa lídri SDKÚ-DS, SaS, KDH a Mosta-Híd nestretli na rokovaniach v rámci Koaličnej rady. Naposledy diskutovali na pôde KDH 21. septembra, dnes o 14. hodine zasadnú v sídle SDKÚ-DS. Podľa Koaličnej zmluvy zasadá tento orgán pravidelne, minimálne dvakrát za mesiac.
      Na programe aktuálneho stretnutia je viacero otázok. Jednou z nich by mal byť osud Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania (NADSME). Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) pred časom upozornila na tunelovanie v tejto agentúre a žiada tak jej zrušenie. Tvrdí, že je to jediná možnosť, ako pre Slovensko zachrániť európske zdroje, ktoré momentálne táto inštitúcia spravuje. "Jediný spôsob, ako udržať dôveru a európske zdroje, je presunúť ich do inej inštitúcie," zdôraznila po rokovaní vlády 6. októbra.
      Šéfka kabinetu upozornila, že vo chvíli, keď sa voči agentúre spravujúcej peniaze z rozpočtu EÚ vedie vyšetrovanie, Európska komisia začne okamžite rozhodovať o tom, že tieto peniaze krajine odoberie. Dva fondy rizikového kapitálu v NADSME v súčasnosti pre podozrenie zo sprenevery preveruje špeciálny prokurátor a o prípad sa už dávnejšie zaujíma OLAF (Európsky úrad pre boj proti podvodom).
      Minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS), pod ktorého NADMSE patrí, má na základe rozhodnutia vlády pripraviť do 15. októbra postup likvidácie agentúry. Opakovane sa však vyjadril, že to nebude také jednoduché, ako sa to navonok prezentuje. Aj napriek dvom problémovým fondom ide totiž predovšetkým o implementačnú agentúru pre čerpanie eurofondov na podporu podnikania. "Presunutie niektorých aktivít bude náročné," upozornil 4. októbra.
      Hovoriť by sa malo aj o situácii v STV. Minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) minulý týždeň avizoval, že má pripravené riešenie na "súčasnú katastrofálnu situáciu" vo verejnoprávnej televízii, no predtým, ako ho predstaví verejnosti, chce o ňom rokovať s koaličnými partnermi. "Nemôžem dopustiť, aby naďalej pokračovala devastácia významnej inštitúcie, ktorá na Slovensku existuje už 54 rokov. Takúto nedôstojnú pozíciu STV si občania SR a aj celá kultúrna obec ako tvorca duchovných hodnôt nezaslúžia," konštatoval Krajcer.
      OKS, ktorého štyria poslanci sa dostali do Národnej rady SR na kandidátke Mosta-Híd, chcú zase Koaličnej rade predložiť návrh na vytvorenie nezávislej Mediálnej rady. Tá by okrem STV kontrolovala aj Slovenský rozhlas. Súčasná Rada STV a Rozhlasová rada by zanikli. "Mediálna rada by mala väčšie kompetencie voči vedeniu televízie, sprísnili by sa kritériá výberu aj v Národnej rade SR," zdôraznil Peter Zajac (Most-Híd) s tým, že na Slovensku by sa absolútna vyváženosť ani zabezpečiť nedala. Ide skôr o to, ako nájsť čo najlepší model.
      Lídri sa dotknú aj blížiacej sa schôdze Národnej rady SR, ktorá sa začína v utorok (12.10.) popoludní. Okrem hlasovania o návrhu na zrušenie trestnoprávnej imunity budú poslanci rozhodovať o vládnom úspornom balíčku. Ten okrem iného obsahuje zvýšenie DPH z 19 na 20 percent či zvýšenie spotrebných daní z tabakových výrobkov, piva a minerálnych olejov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies