Po 24 rokoch postup Kolumbie do osemfinále

NETKY.SK • 20 Jún 2014, 08:53 • 2 min
Po 24 rokoch postup Kolumbie do osemfinále

BRASÍLIA - Futbalisti Kolumbie sa vďaka štvrtkovému víťazstvu 2:1 (0:0) nad reprezentantmi Pobrežia Slonoviny výrazne priblížili k postupu do osemfinále XX. majstrovstiev sveta v Brazílii.

slovakia

left justify in out

"Los Cafeteros" majú na svojom konte po triumfoch nad Grékmi (3:0) a spomenutými Afričanmi 6 bodov, skóre 5:1 a suverénne kraľujú C-skupine. Postup Kolumbie medzi najlepších 16 mužstiev definitívne spečatila následná bezgólová remíza Japonska s Gréckom v druhom štvrtkovom zápase C-skupiny. 

Kolumbii sa pri doterajších štyroch účastiach na MS podarilo postúpiť zo skupiny iba raz - v roku 1990 na šampionáte v Taliansku. V osemfinále vtedy nestačila na Kamerun, ktorému podľahla 0:2 po predĺžení. 
Proti "Les Éléphants" sa zverenci argentínskeho trénera Josého Pékermana strelecky presadili až v druhom polčase. V 64. min si James Rodríguez naskočil na center Cuadrada z rohového kopu a hlavou otvoril skóre. Kolumbijčania zvýšili svoje vedenie v 70. min, keď na konci bleskového protiútoku bol striedajúci útočník Juan Fernando Quintero. Pobrežie Slonoviny dokázalo už len znížiť v 73. min: po krásnej individuálnej akcii sa presadil Gervinho. 


"Som veľmi spokojný s výkonom všetkých hráčov. Na majstrovstvách sveta je každý zápas boj, skutočný boj. Dúfame však, že môžeme výkonnostne ďalej rásť. Bol to veľmi ťažký zápas. Pripomenul mi duel Argentíny proti Pobrežiu Slonoviny na MS 2006 v Nemecku. Argentína vtedy viedla taktiež 2:0 a napokon bol výsledok neistý až do konca," vyhlásil pre portál noticias.lainformacion.com argentínsky tréner Kolumbie José Pékerman, ktorý čelil Pobrežiu Slonoviny na scéne MS už druhý raz, premiérovo v roku 2006 ako tréner rodnej krajiny na šampionáte v Nemecku. 


Sklamanie neskrýval náprotivok Sabri Lamouchi. "Musím povedať, že sme si nezaslúžili prehrať. Kolumbia má skúsený tím, ktorý si počkal na naše chyby," citovala najmladšieho kormidelníka na MS agentúra AP. 


Za najlepšieho hráča zápasu vyhlásili Jamesa Rodrígueza - strelca prvého gólu. Ten si pochvaľoval atmosféru, ktorú na tribúnach utvorili kolumbijskí priaznivci. "Podpora od fanúšikov je veľmi dôležitá. Cítime ju a veľmi priaznivo na nás vplýva. Dúfam, že budeme pokračovať v predvedených výkonoch aj v ďalších zápasoch," povedal James pre mediotiempo.com. 

 

Smutný deň zažil stredopoliar Pobrežia Slonoviny Serey Die. V 70. min stratil loptu v strede poľa, čo vyústilo do druhého a napokon víťazného gólu Kolumbie. Zaujal však už pred stretnutím, keď preplakal celú národnú hymnu. Pôvodné správy hovorili o tom, že mu dve hodiny pred zápasom zomrel otec. Táto informácia sa však nezakladala na pravde, veci na pravú mieru uviedol sám Die. "Išiel som hrať za svoju krajinu. No je tiež pravda, že som si spomenul na svojho otca, ktorý zomrel v roku 2004," citoval Dieho portál theguardian.com. 

 

V drese Kolumbie odohral jubilejný 100. zápas obranca Mario Yepes. 

Pre zaujímavosť, Kolumbijčania zaznamenali druhé víťazstvo nad africkým mužstvom na MS. Doteraz jediným úspechom proti tímu z "čierneho kontinentu" bolo víťazstvo 1:0 nad Tuniskom na šampionáte vo Francúzsku v roku 1998. Mimochodom, v predmetnom dueli hájil svätyňu Kolumbie Faryd Mondragón - v Brazílii najstarší hráč na súpiskách. 

 

Pobrežie Slonoviny ani pri svojej tretej účasti na MS nestačilo na juhoamerického súpera. Predtým v roku 2006 podľahlo Argentíne 1:2, o štyri roky neskôr v JAR ťahalo za kratší koniec v dueli s Brazíliou (1:3). V oboch prípadoch zaznamenal jediný presný zásah Afričanov Didier Drogba. Toho Lamouchi rovnako ako v stretnutí s Gréckom nezaradil do základnej zostavy a na trávnik ho poslal až v 60. min. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies