Boris Johnson sa stretne s Viktorom Orbánom

NETKY.SK • 28 Máj 2021, 12:32 • 2 min
Boris Johnson sa stretne s Viktorom Orbánom

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson sa má dnes stretnúť s jeho maďarským náprotivkom Viktorom Orbánom.

slovakia

left justify in out

Návšteva predsedu maďarskej vlády na Downing Street 10 si vyžiadala kritiku. Johnsonov úrad uviedol, že je to rutinné stretnutie s lídrom významného členského štátu Európskej únie. „Spolupráca s Maďarskom je dôležitá pre prosperitu a bezpečnosť Spojeného kráľovstva,“ vyjadril sa premiérov hovorca Max Blain.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Orbán pokračuje vo svojom ťažení, maďarské univerzity budú pod kontrolou Fidesz-u

Zároveň však povedal, že Johnson nebude váhať s Orbánom, nacionalistom zastávajúcim protiimigračné postoje, ktorý zasiahol proti médiám aj slobode súdnictva, hovoriť o ľudských právach. „Vo všetkých otázkach ľudských práv sa nevyhýbame ich nastoleniu. Predseda vlády odsúdil tieto konkrétne komentáre, ktoré boli rozporuplné a nesprávne,“ uviedol Blain.



Johnson sa pravidelne zhovára s lídrami z Európskej únie, ale od začiatku pandémie mal relatívne málo osobných stretnutí. Naposledy sa tento mesiac stretol s írskym premiérom Micheálom Martinom.

 

Prečítajte si: Situácia v Británii sa rýchlo zlepšuje, podľa premiéra Johnsona by 21. júna mohli zrušiť posledné obmedzenia

Hovorkyňa opozičnej Labouristickej strany pre zahraničné záležitosti Lisa Nandy sa vyjadrila, že Johnson by mal vzniesť námietky voči Orbánovým „opakovaným pokusom o oslabenie demokratických hodnôt“. „Čokoľvek iné ako rázne odmietnutie týchto činov sa rovná rozprestretiu červeného koberca," skonštatovala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies