Plytváme jedlom? S týmto problémom bojujeme každý deň. Aké to má dôsledky pre ekonomiku a prírodu okolo nás. Pozrime sa na to.

NETKY.SK • 8 September 2023, 13:00 • 2 min
Plytváme jedlom? S týmto problémom bojujeme  každý deň. Aké to má dôsledky pre ekonomiku a prírodu okolo nás. Pozrime sa na to.

Nadbytok potravy a plytvanie jedlom sú problémy, ktoré postihujú našu spoločnosť vo veľkom rozsahu. Plytvanie jedlom nie je iba morálnou záležitosťou, ale má aj vážne environmentálne, hospodárske a sociálne dôsledky.

slovakia

left justify in out

V tomto článku sa pozrieme na túto problematiku z blízka a preskúmame dôvody, prečo by sme mali byť ohľaduplní voči našej potrave. Predtým, než sa pustíme do hlbších rozhovorov o plytvaní jedlom, dôležité je si uvedomiť niekoľko základných faktov: Podľa Svetovej potravinovej banky až jedna tretina všetkých potravín na svete končí v odpadových košoch. Toto je ohromujúce číslo, keď zvážime, že viac ako 9 miliárd ľudí na svete trpí hladom alebo nedostatočným prístupom k potrave. Výroba potravín zahŕňa významné množstvo zdrojov, ako je voda, pôda a energie. Plytvanie jedlom znamená aj plytvanie týmito zdrojmi. Okrem toho rozkladajúce sa potraviny vytvárajú metán, skleníkový plyn, ktorý prispieva k globálnemu otepľovaniu. Plytvanie jedlom má aj ekonomické dôsledky. Rodiny, podniky a dokonca celé krajiny plytvajú peniazmi, keď kupujú potraviny, ktoré neskôr vyhodia.

Dôvody plytvania jedlom
1. Nevedomosť:
Jedným z najčastejších dôvodov plytvania jedlom je jednoducho nevedomosť. Ľudia často nepoznajú rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby. Mnohí mylne veria, že potraviny, ktoré prešli dátumom minimálnej trvanlivosti, sú nepoužiteľné, čo nie je pravda vo väčšine prípadov.
2. Nadmerné porcie:
Ďalším faktorom je zvyšovanie veľkosti porcií v reštauráciách a rýchlej strave. Ľudia často nedokážu zjesť také veľké porcie, čo vedie k plytvaniu jedlom.
3. Supermarkety a obchodné reťazce:
Supermarkety často vyhadzujú potraviny, ktoré nepredali, pretože nie sú dostatočne atraktívne na to, aby ich ľudia kúpili. To vytvára veľké množstvo potravín v odpadoch.

Ako bojovať proti plytvaniu jedlom
1. Osvojiť si správne nákupné návyky:
Plánovanie jedálnička, nákupy podľa zoznamu a sledovanie dátumov trvanlivosti môžu výrazne pomôcť pri znížení plytvania jedlom.
2. Vzdelávanie a osvetové kampane:
Vlády a neziskové organizácie by mali investovať do kampaní na osvetu o plytvaní jedlom. Ľudia by mali byť informovaní o dôsledkoch svojich činností.
3. Darovanie potravín:
Mnohé potraviny, ktoré by inak skončili v koši, sú stále použiteľné. Darovanie nepredaných potravín charitatívnym organizáciám môže pomôcť tým, ktorí majú hlad.
4. Zmena stravovacích návykov:
Ak človek nevie zjesť veľkú porciu jedla v reštaurácii, môže sa pýtať na možnosť zobrať si zostatky so sebou a konzumovať ich neskôr.

Plytvanie jedlom je globálnym problémom, ktorý má vážne dôsledky pre náš svet. Je na nás, aby sme sa stali svedomitými spotrebiteľmi a bojovali proti tomuto trendu. Každý malý krok, ktorý podnikneme na zníženie plytvania jedlom, môže mať veľký pozitívny vplyv na našu planétu a naše spoločenstvo. Je čas prestať brať jedlo za samozrejmosť a začať ho vážiť. Pamätajme si, že každý kúsok potravy, ktorý zachránime, môže znamenať lepší svet pre nás všetkých.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies